• 2
 ≫ 

NBS povećala projekciju rasta BDP-a: "Jeste kriza, ali ovo je više neka vrsta bure, nego uragan"

 ≫ 

Trenutno najveći izazov iz međunarodnog okruženja predstavljaju povećani troškovni pritisci, ocenjuje guverner Jorgovanka Tabaković

  • 2
biznis, cilj, strategija

Foto: Freepik

Narodna banka Srbije (NBS) je, imajući u vidu povoljnija kretanja u sva tri tromesečja, povećala projekciju rasta BDP-a Srbije za ovu godinu - sa 6,5 odsto na raspon do sedam odsto, izjavila je danas guverner Jorgovanka Tabaković.

- To znači da će, kumulativno posmatrano, u dve pandemijske godine Srbija ostvariti jedan od najboljih rezultata u Evropi po pitanju privrednog rasta - rekla je Tabaković u NBS na predstavljanju novembarskog izveštaja o inflaciji. Ona je istakla da se ekonomija Srbije od polovine prošle godine nalazi na putanji snažnog i održivog rasta, kao i da je BDP Srbije prestigao pretkrizni nivo još u prvom tromesečju i da se trenutno nalazi iznad tog nivoa za više od tri odsto.

Tabaković je kazala da su svetsku ekonomiju obeležili novi izazovi, koji se u najvećoj meri ogledaju u eskaliranju globalne energetske krize i produženom trajanju prekida u svetskim lancima snabdevanja.

- Vremena jesu krizna kada je inflacija u pitanju i jeste neka vrsta bure, ali nije u pitanju uragan - rekla je Tabaković i istakla da je naša zemlja mnogo spremnije dočekala ovu krizu nego ranije. Kaže da je zajedničko svim projekcijama to da je očekivani nivo na kome će inflacija dostići vrhunac i nakon toga krenuti da se smanjuje - viši u odnosu na ranija ocekivanja, kao i da je na to u najvećoj meri uticao nastavak rasta cena energenata na svetskom tržištu.

- Svakako nafte, ali ovog puta i rast cena prirodnog gasa i električne energije, koje su se našle na rekordno visokim nivoima - navela je Tabaković. Kako je rekla, povoljna srednjoročna putanja privrednog rasta doprineće nastavku rasta životnog standarda naših građana i približavanju nivoa dohodaka u našoj zemlji nivou dohodaka u zemljama EU.

Trenutno najveći izazov iz međunarodnog okruženja predstavljaju povećani troškovni pritisci koji potiču sa svetskog tržišta energenata, poljoprivrednih proizvoda i preradene hrane, navela je guverner NBS.

Srpska ekonomija

Foto: Shutterstock

Kako je dalje navela, priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Srbiju dostigao je ove godine 3,18 milijardi evra do prve dekade novembra. Centralna banka procenjuje da će do kraja godine vrednost SDI iznositi oko 3,4 milijarde evra.

- Očekujemo da će učešće tekućeg deficita u BDP ove godine iznositi oko četiri odsto, a u srednjem roku od četiri do pet odsto, uz i dalje punu pokrivenost neto prilivima stranih direktnih investicija. Naglašavamo da smo projekciju priliva SDI za ovu godinu povećali na oko 3,4 milijarde evra - rekla je Tabaković i dodala da je priliv SDI do sada nadmašio celokupan prošlogodišnji priliv.

Napominje da već sada iznosi više od tri milijarde evra od početka godine, kao i da je podjednako važno i to da je više od 60 odsto ovih investicija usmereno u razmenljive sektore. "To doprinosi rastu izvoznih kapaciteta domaće privrede i zbog čega, izmedu ostalog, projektujemo i dvocifreni rast izvoza roba i usluga u narednim godinama", istakla je guvernerka NBS.

Video: Direktor Air Monenegro za Telegraf o rezultatima nove crnogorske avio-kompanije i budućim planovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Haaaalllo

    17. novembar 2021 | 11:55

    O cemu zeno pricas,o kom povecanju zivotnog standarda?Plata ista godinama, a cene otisle u nebo.Zar stvarno mislite da smo toliki debili?Inflacija samo roka,a kurs evra isti.Od muke mi dodje da se smejem.

  • Tanja

    17. novembar 2021 | 14:30

    Šta je "BDP"?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>