• 0

Lira potonula kao nikada ranije: Da li radi "Erdoganova čvrsta ruka"

Analitičari misle da je kamatna stopa prerano smanjena

  • 0
turska lira Turska lira / Foto: Unsplash

Turska lira je potonula na još jedan istorijski najniži nivo, pošto je centralna banka nastavila sa smanjenjem kamatnih stopa za koje analitičari kažu da ignoriše opasan pad tržišta i inflaciju koja se kreće blizu 20%.

Za jedan dolar sada je potrebno 11 lira. Rasprodaja je podstaknuta pritiskom Redžepa Tajipa Erdogana, pa analitičari misle da je prerano smanjena kamatna stopa.

Podsetimo, turska centralna banka je snizila referentnu kamatnu stopu za 100 baznih poena na 15 odsto i ubrzala spiralu pada lire na istorijski najniži nivo.

Centralna banka, koju opozicija kritikuje da se povinuje zahtevima predsednika Tajipa Erdogana za vođenje stimulativne monetarne politike, saopštila je da je već deo pritiska na rast cena privremen i da će trajati do sredine 2022, što joj ostavlja prostor za još jedno moguće smanjenje kamate sledećeg meseca, prenosi Rojters.

Ovim potezom centralne banke je nastavljen cuklus ublažavanja monetarne politike koji je u septembru, kada je započet, šokirao tržišta, navodi britanska agencija.

Analitičari kažu, dodaje Rojters, da je to nepromišljen potez s obzirom na pad lire i rast inflacije, i da je odraz "Erdoganove čvrste ruke" u centralnoj banci u kojoj je za dve i po godine smenio tri guvernera.

Turska valuta je pala na 10,98 lira prema dolaru nakon odluke banke, što je pad od 6,6,9 posto u odnosu na njen ovogodišnji maksimum u martu.

Odbor za monetarnu politiku turske centralne banke je saopštio da će se prolazni pritisak na inflaciju "sa strane ponude i drugih faktora, koji su van kontrole monetarne politike" zadržati tokom prve polovine sledeće godine.

Erdogan je u sredu obećao da će ići "do kraja" u borbi protiv visokih kamatnih stopa i pozvao kompanije da investiraju i zapošljavaju, što je izazvalo ubrzanje rasprodaje lire, koje podseća na vrhunac krize turske valute iz 2018.

Deprecijacija lire od 32 posto u dosadašnjem toku ove godine podiže cene uvozne robe, podstičući inflaciju koja je prošlog meseca dostigla 19,89 posto, što je njen najviši nivo u poslednje tri godine i četiri puta veći od zvaničnog ciljane stope inflacije centralne banke.

Video: Masko-matik: Turci smislili kako da kupite masku a da ne dodirnete prodavca

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>