• 1
 ≫ 

5 najprofitabilnijih preduzeća u Srbiji: Stranci iselili domaće

 ≫ 

Mada je domaća privreda i u pandemijskoj 2020. godini poslovala pozitivno, čak 19 preduzeća koja su godinu dana ranije bila među sto najprofitabilnijih, prošlu godinu su završila u gubicima

  • 1
Biznismen, dijagrami Foto: Shutterstock

Elektroprivreda Srbije (EPS) je bila najuspešnija kompanija u 2020. godini i po dobiti i prema ostvarenim poslovnim prihodima. Naftna industrija Srbije (NIS), koja je u 2019. bila vodeća po dobiti, prošle godine je dospela na šesto mesto najvećih gubitaša.

Među pet najprofitabilnijih preduzeća i prvih pet koja su imala najveće prihode prethodne godine, samo dve kompanije su u domaćem vlasništvu, EPS i Telekom Srbija, prema rang listi objavljenoj u godišnjoj ediciji BIZNIS TOP 2020/21 u izdanju ekonomskog mesečnika Biznis i finansije.

Mada je domaća privreda i u pandemijskoj 2020. godini poslovala pozitivno, čak 19 preduzeća koja su godinu dana ranije bila među sto najprofitabilnijih, prošlu godinu su završila u gubicima. Stoga se i rang lista prvih pet po dobiti bitno razlikuje u poređenju sa pretkriznom 2019. godinom, dok je među petorkom sa najvećim poslovnim prihodima bilo manje iznenađenja. Zajedničko im je da među najuspešnijima preovlađuju kompanije u stranom vlasništvu, ističe se u ediciji BIZNIS TOP.

Godišnja edicija magazina Biznis i finansije objavljuje rang liste 150 najvećih preduzeća u Srbiji u 2020. godini, prema ostvarenoj dobiti i po poslovnom prihodu, kao i rang liste po okruzima prema ostvarenoj dobiti i poslovnim prihodima, a na osnovu podataka Agencije za privredne registre (APR). U ediciji BIZNIS TOP 2020/21 objavljene su i najaktuelnije analize o poslovanju 16 vodećih sektora u Srbiji, mereno njihovim učešćem u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije i na osnovu uticaja koji imaju na ukupne rezultate domaće privrede.

5 najprofitalbilnijih preduzeća

Lista pet najprofitabilnijih kompanija u 2020. godini znatno se razlikuje od one iz 2019. godine. Među naj profitabilnijima su prošle godine ostale samo dve kompanije, Tigar Tajers i Telenor. Sa liste je ispala Naftna industrija Srbije (NIS) koja je u 2019. bila vodeća po dobiti, dok je na prvu poziciju dospela Elektroprivreda Srbije (EPS), koja je godinu dana ranije bila tek na 13. mestu prema ostvarenoj neto dobiti, navodi se u ediciji.

EPS je, međutim, zahvaljujući boljim rezultatima u svim segmentima poslovanja, posebno u primarnoj delatnosti, prošle godine uvećao dobit 3,5 puta, na 12,9 milijardi dinara, što čini 1,8% ukupne neto dobiti celokup ne privrede. Najveći proizvođač struje u Srbiji je u 2020. bio vodeći i prema ostvarenim poslovnim prihodima, po vrednosti imovine i kapitala, ali je kumulirao i najveći ukupan gubitak od 192,7 milijardi dinara ili 5% ukup nog gubitka na nivou cele privrede.

Na drugom mestu je Tigar Tajers, koji je napredovao na listi najprofitabilnijih sa četvrte pozicije u 2019. godini. Proizvođač guma iz Pirota je, uprkos prošlogodišnjim obustavama proizvodnje zbog antiepidemijskih mera, uvećao godišnju dobit za 2,1%, na 9,2 milijardi dinara. Telenor je, kao i 2019. godine, u 2020. bio na tre ćem mestu najprofitabilnijih, i pored toga što mu je godišnja dobit od 8,4 milijardi dinara bila manja za petinu.

Prošle godine je na četvrto mesto dospela kompanija Ziđin kuper, koja je u 2019. imala najveći pad dobitka i bila je tek na 18. poziciji među najprofitabilnijima.

Kineska kompanija je u 2020. uvećala dobit za 2,6 puta, na 8,4 milijardi dinara zahvaljujući rastu rudarske proizvodnje, što je uticalo i na uvećanje poslovnih prihoda. Petoplasirana po ostvarenoj dobiti u 2020. godini je Koka-kola HBC Srbija, koja je na listi najprofitabilnijih u 2019. bila na 14. mestu. Kompanija je prošle godine uvećala dobit za 55,6%, na 5,7 milijardi dinara. Ovakav rast je ostvaren pre svega zahvaljujući većem dobitku iz finansiranja, dok su prihodi od prodaje pića bili manji za petinu u poređenju sa 2019. godinom.

Vodećih 5 prema poslovnim prihodima

Na listi prvih pet kompanija koje su prethodne godine ostvarile najveće poslovne prihode bilo je manje iznenađenja, budući da su prvoplasirana četiri preduzeća bila na tim pozicijama i 2019. godine, ocenjuje se u ediciji BIZNIS TOP.

Prva na listi u 2020. je kao i godinu ranije Elektroprivreda Srbije, koja je ostvarila poslovne prihode u visini od 282,7 milijardi dinara, odnosno 2,4% ukupnih poslovnih prihoda na nivou cele privrede. Drugi je NIS, koji je uspeo da zadrži ovu poziciju iako su mu prihodi pali za 30,8%, na 169,8 milijardi dinara zbog naftne krize koju je izazvala pandemija. Suprotno 2019. godini, kada je NIS bio vodeći po dobiti i značajno ispred ostalih kompanija prema ostvarenom dobitku, prošlu godinu je završio sa neto gubitkom od 5,9 milijardi dinara i dospeo na šesto mesto najvećih gubitaša.

Maloprodajni lanac Deleze Srbija je i u 2020. bio na trećem mestu, sa poslovnim prihodima od 111,5 mili jardi dinara koji su uvećani za 6,3%, ali je zbog rasta rashoda kompanija imala za četvrtinu manju dobit nego godinu ranije. Na četvrtom mestu je, kao i 2019. godine, bio Tigar Tajers, i pored toga što su poslovni prihodi kompanije pali za 8,6%, na 94,5 milijardi dinara.

rang lista, firme Foto: BiF

Na petom mestu je došlo do promene u odnosu na 2019. godinu – umesto Srbijagasa, u 2020. godini je na ovu poziciju dospeo Telekom Srbija, sa poslovnim prihodima od 88,2 milijardi dinara. Telekom je uvećao poslovne prihode za 2,2%, najviše zbog rasta prihoda od maloprodaje internet i multimedijalnih usluga, a sa ostvarenom dobiti od 5,5 milijardi dinara bio je na šestom mestu najprofitabilnijih u 2020. godini.

Kretanja u najvažnijim privrednim sektorima

Sektorske analize koje su objavljene u ediciji BIZNIS TOP 2020/21 pokazuju da je većina najvažnijih privrednih grana počela da se oporavlja u ovoj godini.

Značajnija odstupanja od ovakvog trenda uočljiva su u farmaceutskoj industriji, koja za razliku od 2020. kada je bila među najvećim dobitnicima pandemije, ove godine beleži pad u proizvodnji lekova, izvozu i u broju zaposlenih.

Poljoprivreda i prehrambena industrija i dalje ostvaruju suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, ali nasuprot rekordnoj prošloj godini, poljoprivredna proizvodnja će biti manja ove godine zbog posledica suše. Izraženi godišnji pad u proizvodnji ima i prehrambena industrija, što posebno zabrinjava ako se ima u vidu da je to trend koji se beleži već nekoliko godina unazad, i pre nego što je tržište poremetila pandemija.

rang lista, firme Foto: BiF

Najveća neizvesnost i dalje vlada među zaposlenima u turizmu i hotelijerstvu, iako su ovogodišnji pokazatelji ipak donekle bolji nego prethodne godine.

Istraživanja među privrednicima pokazuju da veliki broj strahuje za likvidnost, u situaciji kada se zbog poskupljenja energenata i sirovina uvećavaju troškovi poslovanja, a kada je mnogima teško da značajnije podignu cene svojih proizvoda u strahu da će izgubiti kupce na domaćem tržištu.

Zbog toga, kao i zebnji od kašnjenja u naplati svojih potraživanja, primetno je da sve više privrednika osniva „rezervne“ firme za „zlu ne trebalo“, ako dospeju u blokadu. Najveći problem je, ipak, sve veća oskudica odgovarajućih radnika, ali uprkos tome, skoro dve trećine firmi u Srbiji ne želi da zaposli kvalifikovane migrante iz drugih zemalja, navodi se u ediciji BIZNIS TOP.

Video: Počinje gradnja metroa u Beogradu

(Telegraf Biznis/BiF)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa..

    22. novembar 2021 | 13:13

    Kako i nebi nas iselili kad mi nemamo subvencije..kao oni..🤔

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>