• 0

Kad su svi gubili, ovaj lanac je profitirao: Evo šta rade s bitkoinom i kako otvaraju nove objekte

"Glavni problem koji trenutno imamo je taj što dolari devalviraju. Centralne banke će reći da je inflacija samo 5%. Ali, to zaista zavisi od toga šta želite da kupite", kaže vlasnik kanadskog restorana

  • 0
Hrana restoran hotel

Foto: Shutterstock

Porodični lanac restorana u Kanadi je više nego učetvorostručio svoje dobitke ulažući svu dobit u bitkoin, što je pomoglo firmi da opstane tokom pandemije kovida-19 i čak joj omogućilo da se proširi.

Lanac restorana brze hrane "Tahini’s", sa sedištem u Londonu (Ontario), koji služi bliskoistočnu kuhinju, napravio je svoju prvu investiciju u bitkoin u avgustu 2020. kada je cena bila oko 12.000 dolara po novčiću.

Uprkos nedavnim padovima, najveća svetska kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji trgovala se danas rano ujutru po vrednosti većoj od 56.390 dolara, što je skoro pet puta više od prošlogodišnjih cifara. Vlasnici "Tahini’s"-a kažu da je odluka da se sav profit uloži u kripto žeton "bila kao amajlija".

- Do sada smo u toku sa 460% naše početne investicije i nismo stali na tome. Nastavićemo da prebacujemo višak profita u bitkoine - rekao je za Biznis Insajder direktor marketinga lanca i jedan od osnivača, Ali Hamam, a prenosi RT.

"Tahini’s" je verovatno prvi lanac restorana na svetu koji je uložio sve svoje novčane rezerve u kriptovalute. Vlasnici kažu da je investicija pomogla da se njihovo poslovanje proširi tokom pandemije, kada su mnoga slična preduzeća bila prinuđena da se ugase.

Takođe im je pomoglo da prebrode inflaciju koja je usledila, a koja je rezultirala poskupljenjem sastojaka potrebnih za neka od njihovih glavnih jela. "Glavni problem koji trenutno imamo je taj što dolari devalviraju. Centralne banke će reći da je inflacija samo 5%. Ali, to zaista zavisi od toga šta želite da kupite. Živina je porasla za 45%, govedina za 25%, uvozna roba i začini za 65%, ulja za 110%. Dakle, imalo je smisla uložiti novac u bitkoin i to će nadmašiti sve stope inflacije koje vidimo u narednoj deceniji", rekao je Hamam.

Firma radi u skladu sa tzv. "bitkoin standardnom strategijom", poslujući u dekretnoj valuti, a zatim ulaže sav profit u bitkoin. Ne prihvata bitkoin za porudžbine u restoranima, jer je lakše izvršiti račune i poresko izveštavanje u fiat novcu. Lanac ne otkriva koliko bitkoina trenutno drži. Međutim, otkrio je da je prodaja u njegovih osam restorana tokom prošle godine premašila 8 miliona dolara. Firma je spremna da doda još devet lokacija u 2021, planirajući da se proširi na 29 restorana.

"Tahini’s" takođe ima bitkoin bankomate u svakom restoranu, kako bi podstakao i klijente i zaposlene da ulažu u kriptovalute.

Video: Serija Squid game dobila svoj kafić: Kako je popularna serija postala hit na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>