• 0
 ≫ 

Ne izgaraju baš svi bankari: Oni su uveli radnu nedelju od 4 dana, bez umanjenja plate

 ≫ 

Šef "Atom Bank"-a smatra da je tradicionalno radno vreme od 9 do 17h - prevaziđeno

  • 0
banka, bankar

Foto: Freepik.com

Internet banka "Atom Bank" uvela je četvorodnevnu radnu nedelju za svojih 430 zaposlenih, bez smanjenja plata. Zaposleni sada rade 34 sata, tokom četiri dana, i imaju slobodan ponedeljak ili petak, a ranije su radili 37,5 sati u toku jedne sedmice.

Šef banke, Mark Mulen, rekao je za BBC da je "inspirisan pandemijom i da će pomoći u poboljšanju blagostanja i zadržavanju osoblja". Međutim, zaposleni će morati da rade duže danima kada dolaze na posao.

- Pre kovida, konvencionalna mudrost je bila da morate da idete na posao, da sedite za stolom po ceo dan i ponavljate taj proces kada idete kući - rekao je Mulen, koji vodi banku sa sedištem u Durhamu od 2014. godine. Kaže i kako nam je "kovid pokazao da to nije neophodno".

- Mislim da je rad od 9 do 17h, od ponedeljka do petka, prilično staromodan način rada - dodao je.

"Atom" je bila jedna od prvih digitalnih banaka u Velikoj Britaniji, sklona ovakvom izazovu, i imala je 2,7 milijardi funti kredita usvojim knjigama u prošloj finansijskoj godini. Njeni novi radni aranžmani počeli su 1. novembra, nakon što je procenom utvrđeno da to neće uticati na korisničku uslugu ili produktivnost.

Mulen je rekao da je novi aranžman bio dobrovoljan, ali snažno odražava sklonosti njegovog osoblja za fleksibilniji rad. "Očekuje se da se svi drže toga", dodao je.

- Ne mogu da šaljem mejlove svom osoblju u petak, ne mogu da očekujem da će oni odgovoriti na njih - kaže ovaj bankar. BBC dalje piše da su se obrasci rada vremenom menjali. U 19. veku većina britanskih radnika radila je šest dana u nedelji. Sada, međutim, rastu apeli za četvorodnevnu radnu nedelju, jer mnogi tvrde da će to ljudima poboljšati kvalitet života.

Kancelarija, posao, zaposleni, korona mere

Foto: Shutterstock, Pixabay

Nedavno istraživanje pokazuje da je testiranje četvorodnevne radne nedelje u javnom sektoru na Islandu bilo "izuzetno uspešno", tj. pomoglo je da se smanje stres i izgaranje na poslu. I Majkrosoft u Japanu je saopštio da je prodaja povećana za skoro 40% tokom eksperimenta u kojem je osoblje radilo četiri dana, uz punu platu, i to još 2019, pre korone.

Međutim, neki poslodavci tvrde da to nije ispravno. U 2019, britanska fondacija za naučno istraživanje "Wellcome Trust" odustala je od planova da isproba četvorodnevnu nedelju za svojih 800 zaposlenih u glavnoj kancelariji, rekavši da bi to sa operativne strane bilo "previše složeno".

Video: Direktor Air Monenegro za Telegraf o rezultatima nove crnogorske avio-kompanije i budućim planovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>