• 4

Šta sve proizvodi fabrika u kojoj se desila eksplozija, gde imaju poslove

Kompanija je angažovana u istraživanjima, razvoju, proizvodnji, trgovini i modernizaciji sadašnjeg naoružanja i odbrambene opreme, ali i za civilne potrebe

 • 4
Velika eksplozija u fabrici fabrika raketa EDePro

Foto: Čitaoci Telegrafa

Kompanija EDePro (Engine Development and Production) u kojoj se danas dogodila ekplozija poznata je po proizvodnji delova za rakete, turbomotora raketa i proizvodnji goriva.

To je jedna od dve domaće kompanije koje se bave proizvodnjom i razvojem naoružanja i vazduhoplovnih sistema a koja je nastupila i na najvećem ovogodišnjem sajmu naoružanja i vojne opreme u jugoistočnoj Evropi „DEFEA 2021“. Tom prilikom su sklopili vredan posao i svoje rakete prodali Grcima. 

EDePro ima dugu tradiciju u ovoj oblasti proizvodnje, a počeci kompanije datiraju još u 1985. godini kada je Laboratorija za mlazne motore osnovana pri Mašinskom fakultetu u Beogradu na Beogradskom Univerzitetu.

Ujedno je to jedna od retkih sa ovakvim programom i regionu.

EDePro je angažovana u istraživanjima, razvoju, proizvodnji, trgovini i modernizaciji sadašnjeg naoružanja i odbrambene opreme, ali i za civilne potrebe.

Kompanija se bavi proizvodnjom kompozitnih raketnih goriva, projektovanjem i proizvodnjom sklopova i podsklopova više tipova protivgradnih raketa, projektovanjem i proizvodnjom gasogeneratora za artiljerijske projektile.

U opusu kompanije je i remont raketnih motora i gasogeneratora raketa tipa vazduh-vazduh i zemlja vazduh, proizvodnja raketnih motora za artiljeriske rakete različitih kalibara.

U sklopu razvojnog programa su i turbomlazni motor TMM-040 Mungos malih dimenzija i klase potiska 40 daN, sistem višenamenskog navođenja projektila ALAS, žirostabilisana artiljerska raketa R-107 kalibra 107 mm za višecevni bacač raketa (VBR) dometa 11 km, hibridni artiljeriski projektil kalibra 155 mm RA/BB sa raketnim motorom i jedinicom gasogeneratora, raketa R-400 dometa 140 km.

Sa svojim proizvodima ova firma nastupila je i na sajmovima naoružanja prethodnih godina, kao i na sajmu “Partner 2021”.

Slična eksplozija u pogonu za proizvodnju goriva za protivgradne rakete fabrike „Edepro“ dogodila se i 2008. godine, kada su povređena trojica radnika. Eksplozija i nesreća su se dogodile u pogonu koji je služio za mešanje supstanci koje se koriste za punjenje raketa.

Video: Izgoreli automobili ispred fabrike u Leštanima: Snimci sa mesta eksplozije u fabrici raketa

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Imela

  Ko je vlasnik

  1
  0

  Podelite komentar

 • Bojan

  Na ovakvim mestima tamo gde pise”zabranjeno pusenje”bi zaista trebalo ispostovati! Saucesce porodicama.

  0
  0

  Podelite komentar

 • Autsajder

  Hajde da pogledate sta su sa SDPR sve pezentovali u Dubai-u pre neki dan na sajmu naoružanja i sta sve proizvode za državu. Saučešće porodicama, ali u fabrici raketnog goriva ne moze u proizvodnji da radi pekar, mesa se gorivo, a ne hleb!

  11
  2

  Podelite komentar

Google preporuke