• 1

Zemlja kojoj predviđaju najbrži ekonomski rast u 2022. stavila veto na bitkoin

Indijska centralna banka izrazila je "ozbiljnu zabrinutost" u vezi sa privatnim kriptovalutama kao što su bitkoin ili etereum

  • 1
Policija Indija Foto: Shutterstock

MMF je početkom ove godine ocenio da će se indijska ekonomija snažno oporaviti u narednoj fiskalnoj godini, sa rastom od 11,5 procenata. Iako se u međuvremenu dosta toga izdešavalo, Indija je svakako viđena kao zemlja s ekonomskim potencijalom u narednom periodu.

A kako neka zemlja dobija na ekonomsko-političkom značaju, tako raste i njen uticaj u drugim sferama. Ovaj put su po sredi finansije, odnosno svet kriptovaluta. Kako piše RT, Predlog za zabranu svih privatnih kriptovaluta dodat je na dnevni red indijskog parlamenta, samo nekoliko dana nakon što je premijer Narendra Modi utvrdio da bi stvari poput bitkoina mogle završiti u "pogrešnim rukama" i "pokvariti našu mladost".

Predlog zakona bi stvorio okvir za zvaničnu digitalnu valutu i "zabranio sve privatne kriptovalute u Indiji", prema nedavnoj najavi Lok Sabhe, indijskog Predstavničkog doma. To će se naći na dnevnom redu parlamenta kada se sazove zimsko zasedanje 29. novembra.

Prethodna zabrana kriptovaluta u Indiji je ukinuta u aprilu 2020. godine, što je dovelo do procvata tržišta kriptovaluta. Iako zvanični podaci nisu dostupni, industrijske procene, na koje se poziva Rojters, navode da je broj kripto investitora u Indiji između 15 i 20 miliona ljudi, sa imovinom vrednom do 400 milijardi rupija (5,4 milijarde dolara).

Međutim, vlada u Nju Delhiju je bila manje entuzijastična po ovom pitanju. Prošle nedelje, premijer Modi je rekao da je "važno da sve demokratske nacije rade zajedno" na kriptovalutama kao što je bitkoin.

Indijska centralna banka izrazila je "ozbiljnu zabrinutost" u vezi sa privatnim kriptovalutama kao što su bitkoin ili etereum, i rekla je u junu da radi na sopstvenoj digitalnoj valuti, koja će biti uvedena do kraja godine.

Podsećamo, i Kina je efektivno zabranila bitkoin u septembru, zabranivši sve aktivnosti trgovanja u vezi sa kriptovalutama kod kuće i zabranivši stranim berzama da posluju sa investitorima sa kopna.

Istovremeno, centralnoamerička država El Salvador proglasila je bitkoin legalnim sredstvom plaćanja, uz američki dolar, i postavila objekte za rudarenje kriptovaluta koji se napajaju geotermalnom energijom iz vulkana. Najavljen i i Bitkoin grad.

Video: ,,Tito me je pozvao, dobio sam stipendiju: Iz daleke Indije stigao u Niš i tu proveo pola veka

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    24. novembar 2021 | 11:51

    Pametni ljudi..... Kakvi crni bitikoni.... Sve će to na kraju biti prevara......

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>