• 6
 ≫ 

"Moliću Putina za gas, a da li bih ja sebi izašao u susret - nisam siguran"

 ≫ 

U ovom trenutku imamo rezerve gasa 128 miliona kubnih metara

  • 6
protivpožarni aparat za gašenje požara

Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da za 24 sata ima susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom što je veoma važan susret za Srbiju.

- Razgovaraćemo o svim ključnim političkim pitanjima. Rusija nam je četvrti trgovinski partner, imamo mnogo prostora za uvećanje razmene sa njima - kazao je Vučić.

Kako je dodao, usaglašen je program ekonomske saradnje od 2021. do 2026. godine.

- To je nešto što samo dugo pripremali. Takođe, dogovorili smo prvu fazu centra za radiofarmaciju u vrednosti od 15 miliona evra, da bismo mogli naše stručnjake koje smo imali u "Vinči" zamolimo da podignu znanje mladih. Sve je dogovoreno za "Petrohemiju" i to je dobra vest za radnike, neće zavisiti više od kunjukture, a jedino smo sa Rusima to mogli", napomenuo je.

Ono što je za nas važno su takozvane "tačke ključanja", istakao je.

- Ipak, za nas ključno pitanje je sledeće: mi u ovom trenutku imamo rezerve gasa 128 miliona kubnih metara zato što ih trošimo svakodnevno, upravo zbog cene električne energije. Postoje ogromni troškovi i gubici za ceo region, pa smo gledali da ih smanjim. Hteli smo da narod ne opterećujemo, da ostavimo istu cenu gasa i električne energije. To nije bilo lako - naveo je predsednik.

Cena gasa je za nas od presudnog značaja, poručio je.

- Imamo rezerve gasa od 128 miliona kubika, jer ih trošimo svakodnevno, jer je cena električne energije petostruko veća na berzi i ne želimo da je kupujemo. To su milioni evra i zato smo trošili gas da bi svi mogli da se greju, a da ostavimo istu cenu gasa i električne energije. Danas je cena gasa 1.064 dolara na berzi, a mi plaćamo 270 - kazao je Vučić.

On je naveo da će zamoliti Putina da se neki od tih problema reše:

- Da li bih ja izašao sebi u susret, nisam siguran. Imam tremu - naveo je Vučić.

Vučić je tokom obraćanja javnosti ukazao na to da ukoliko cena gasa iz Rusije bude 500 dolara po 1.000 kubnih metara, to će značiti godišnji direktan gubitak za našu zemlju od 600 miliona evra.

Država uvodi nove demografske mere, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se javnosti. Prva će se odnositi na pomoć za prvorođeno dete, a druga će biti u vidu finansijske pomoći za mlade kako bi lakše došli do prvog stana i osamostalili se.

Video: Doček predsednika Srbije na Samitu lidera o klimatskim promenama COP26 u Glazgovu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka

    24. novembar 2021 | 11:10

    Kako je krenulo grejacemo se mi perja im jaknama i tonu jorgana

  • Čemu glumatanje?

    24. novembar 2021 | 11:46

    Još juče je Mlađa Đorđević, direktno iz Moskve, javio da nam je odobrena najpovoljnija cena gasa.

  • Boris

    24. novembar 2021 | 11:13

    Nadam se da necemo doci u situaciju da opet Bude nestasica gasa kao pre par godina

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>