• 0

Pomama među ulagačima za ovu holandsku firmu, a verovatno nikada niste čuli za nju

Mašine su poznate pod nazivom EUV i za sada ih je, navodno, prodato 100

  • 0
Komponente , čipovi, štampane ploče, kablovi Ilustracija / Foto: Shutterstock

Dok se svet bori sa rastućom nestašicom čipova, ističe se jedna holandska kompanija za koju verovatno niste čuli, a za kojom sada vlada pomama među ulagačima.

Naime, sa tržišnom vrednošću od oko 350 milijardi dolara, ASML je slabo poznat tehnološki gigant koji će nastaviti da raste u skladu sa nezaustavljivom potražnjom za poluprovodnicima.

Ove male komponente su toliko značajne zato što se koriste u velikom broju industrija, a najpre u svetu tehnike i automobila.

ASML je posle 37 godina postojanja konačno došao do izražaja na globalnom planu, verovatno zato što azijske kompanije ne mogu da stignu da popune zalihe, pa je potrebna i proizvodnja "s drugih strana sveta".

CNBC piše da je holandska firma, koja zapošljava više od 31.000 radnika, jedina na svetu sposobna da napravi veoma složene mašine koje su potrebne za proizvodnju najnaprednijih čipova. Ti uređaji otprilike koštaju 140 miliona dolara (po komadu), a kupuju ih firme kao što su TSMC, Samsung i Intel - vodeće u svetu čipova.

Mašine sijaju izuzetno uskim snopovima svetlosti na silikonske pločice koje su tretirane "fotootpornim" hemikalijama. Zamršene šare se stvaraju na pločici gde svetlost dolazi u kontakt sa hemikalijama, koje su prethodno pažljivo postavljene, dodaje se.

Proces koji dovodi do formiranja najvažnijih tranzistora, poznat je kao litografija. Same mašine poznate su pod nazivom EUV. Ali, američka TV stanica dalje navodi da nema svaki sistem litografije, koji ASML pravi, EUV mogućnosti.

To je najnovija tehnologija kompanije, koju je uvela za proizvodnju velikih količina pre nekoliko godina. Otuda ne čudi toliko interesovanje investitora za holandsku firmu, mada je zasigurno da je sada naročito izbila u prvi plan jer je manjak poluprovodnika na svetskom tržištu očigledan - i zabrinjavajući.

prsti, čipovi Printscreen: YouTube/JacobsSchoolNews

ASML prodaje relativno retke EUV mašine nekolicini giganata u proizvodnji čipova, uključujući TSMC, Samsung i Intel. Svaka mašina navodno ima više od 100.000 komponenti i potrebno je 40 teretnih kontejnera ili četiri džambo mlaznice za otpremu. ASML je prošle godine prodao samo 31 od ovih ogromnih komada opreme, prema finansijskim podacima. Ukupno je prodato više od 100.

Trampova administracija je čak vršila pritisak na holandsku vladu da zaustavi prodaju mašine kineskim kupcima, preneo je Rojters prošle godine. Kao rezultat toga, kineski proizvođači čipova nisu bili u mogućnosti da naprave najnaprednije čipove. Bajdenova administracija nije pokazala znake da će preokrenuti Trampov stav.

Video: Vešti Esmanini prsti izatkaju ćilim za mesec dana: Kaže da je Džana njena naslednica

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>