• 0
 ≫ 

Kako izgleda model e-fiskalizacije u praksi: Testirali smo skeniranje QR koda u marketu u Barajevu

 ≫ 

Period prelaska na novi sistem traje od 1. novembra 2021. godine do 30. aprila 2022. godine

  • 0
Foto: Telegraf.rs

Barajevo, efiskalizacija

Prodavnica "3M" u Barajevu prva je u Srbiji koja je prešla na novi model e-fiskalizacije, koji podrazumeva upotrebu novih fiskalnih uređaja.

Ministar finansija, Siniša Mali, i direktorka Poreske uprave, Dragana Marković, danas su u toj prodavnici testirali i pokazali na koji način prodavac izdaje novi račun, te kako kupac može da skenira svaki račun sa QR kodom.

Ta prodavnica je ujedno jedina e-fiskalizovana za sada u Srbiji, a za sistem se prijavilo 52.000 privrednih subjekata. 

Mali je tom prilikom rekao da da će novi sistem smanjiti sivu ekonomiju i nelojalnu konkurenciju. Ministar se zahvalio vlasnici prodavnice Sonji Nikolić na odgovornosti i preduzetničkom duhu i pozvao ostale privrednike da učine isto.

Takođe, pozvao ih je da iskoriste subvencije koje za prelazak na novi sistem daje država i podsetio da je reč o 100 evra po fiskalnom uređaju i 100 evra po prodajnom mestu.

Govoreći o prednostima novog sistema, Mali je naveo da sistem ide u korak sa novim tehnologijama, da je brz i efikasan, kao i da nema rezervnih papirnih rolni i plaćanja godišnjih servisa za uređaje - sadrži QR (kju ar) kod pomoću koga svaki kupac preko mobilnog telefona može da proveri da li je taj račun validan.

Podsećamo vas i na 13 najčešćih pitanja i odgovora o e-fiskalizaciji, o kojima smo pisali sredinom oktobra. Period prelaska na novi sistem traje od 1. novembra 2021. godine do 30. aprila 2022. godine.

Obveznik fiskalizacije će, u trenutku prometa na malo (uključujući i primljeni avans za budući promet na malo), izdavati fiskalni račun sa QR kodom.

Kako je ranije rečeno, primena novog modela fiskalizacije neće predstavljati dodatni trošak za privredu jer će država subvencionisati.

Video: Broj radnika u IT industriji skočiće 3 puta: Direktor Microsoft-a u Srbiji o najtraženijem zanimanju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>