• 0

Mirović: Počinjemo sa unapređivanjem energetske efikasnosti javnih objekata

Detektovano je više od 80 javnih objekata koji se nalaze ispod standarda energetske efikasnosti, u AP Vojvodini

  • 0
Vojvodina, učenici, pametne table, prezentacija

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, i regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan, Mateo Kolonđeli, potpisali su danas u Pokrajinskoj vladi Mandatno pismo o pretfinansiranju projekata unapređivanja energetske efikasnosti javnih objekata u AP Vojvodini.

Na ovaj način stiču se uslovi za zaduživanje kod EBRD za sanaciju energetske efikasnosti u 80 javnih zgrada na teritoriji Pokrajine. Reč je o projektima kojima bi se ostvarile značajne uštede za električnu energiju i grejanje u obrazovnim, zdravstvenim i drugim javnim ustanovama.

- Uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, stvorili smo uslove da povučemo značajna finansijska sredstva, u visini od 12 miliona evra, uz grant od milion evra kao i 450.000 evra za izradu projektne dokumentacije. Ova sredstva namenićemo za rekonstrukciju objekata i obezbeđivanje zelene energije, što će dovesti i do smanjivanja troškova lokalnih samouprava i pokrajinske administracije - izjavio je Mirović.

Prema njegovim rečima, na nivou gradova i opština u AP Vojvodini, detektovano je više od 80 javnih objekata koji se nalaze ispod standarda energetske efikasnosti.

- Plan je da u januaru otpočnemo ovu proceduru, a da u drugoj polovini godine, nakon javnog konkursa, imamo prve ugovore - ocenio je predsednik Mirović i dodao da se planira saradnja sa EBRD i na drugim projektima sa akcentom na oblasti vodosnabdevanja.

- Ovo je veoma važan projekat i velika šansa za Vojvodinu jer će se time omogućiti saomoodrživost objekata koji će biti obuhvaćeni sanacijom energetske efikasnosti, a samim tim ostvariće se i uštede u pokrajinskom budžetu - izjavio je regionalni direktor EBRD, Mateo Kolonđeli.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su pokrajinski sekretar za finansije, Smiljka Jovanović, i pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Ognjen Bjelić.

Video: Vučić: Od 1. januara za svako prvo dete 300.000 dinara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>