• 0

I ova velika ekonomija kuburi sa energijom: Još 2 milijarde evra za "obuzdavanje cena"

Novac se, navodi se, može obezbediti jer će vlada iskoristiti manje od 8 milijardi evra iz budžeta, predviđenih za smanjenje ovih poreza

  • 0
Italija, prazne ulice

Foto: Tanjug/AP

Italija razmatra da poveća sredstava izdvojena za obuzdavanje cena energije u sledećoj godini, i to za dodatnih oko 2,0 milijarde evra (2,27 milijardi dolara) - korišćenjem novca koji je ranije planiran za smanjenje poreza na dohodak i poslovanje.

Zbog rasta međunarodnih cena energije, vlada Marija Dragija je ove godine već potrošila više od 4,0 milijarde evra u nastojanju da smanji račune građana za komunalne usluge, kompenzujući kompanije koje pristanu da ograniče svoje tarife.

Dragi je već izdvojio 2,0 milijarde evra za te namene u budžetu za 2022, koji je vlada odobrila u oktobru, ali s obzirom na to da pritisci cena energije nastavljaju da podstiču inflaciju, vlada sada razmatra da udvostruči sumu, prenosi Rojters, pozivajući se na tri izvora iz vlade.

Novac se može obezbediti jer će vlada iskoristiti manje od 8,0 milijardi evra iz budžeta, predviđenih za smanjenje poreza na prihode i poslovanje, rekli su izvori, koji su želeli da ostanu anonimni.

Budući da Ministarsvo finansija ima za cilj da smanji budžetski deficit na 5,6 posto bruto domaćeg proizvoda u 2022. godini, sa ovogodišnjih 9,4 procenata, resursi su ograničeni.

Vlada će o tome verovatno raspravljati u petak, rekao je jedan od izvora. Smanjenje poreza će se, uglavnom, fokusirati na porez na dohodak, pri čemu će najveću korist imati poreski obveznici sa srednjim prihodima koji zarađuju između 28.000 i 55.000 evra godišnje.

Podsećamo, cela Evropa se suočava s energetskom krizom, a nedavno je u Velikoj Britaniji jedan manji snabdevač energijom, Zog Energy Ltd, prestao s radom.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>