• 0

Turska ima novog ministra finansija

Erdogan je, inače, od 2019. godine razrešio dužnosti tri guvernera centralne banke

  • 0
Turska, more, Istanbul

Foto: Shutterstock

Predsednik te zemlje, Redžep Tajip Erdogan, imenovao je danas Nuredina Nebatija za novog ministra trezora i finansija, pošto je dosadašnji ministar Lutfi Elvan podneo ostavku na tu funkciju zbog pada nacionalne valute lire na rekordno nizak nivo.

Odluka o imenovanju Nebatija, koji je bio zamenik ministra finansija, objavljena je u Službenom glasniku, u kojem se navodi da je Elvan zatražio da se "povuče sa posla" i da je njegov zahtev prihvaćen, prenosi AP.

Njegova ostavka dolazi nakon uzastopnog poniranja turske lire do najnižih nivoa svih vremena, usled zabrinutosti vezanih za vladinu ekonomsku politiku, a posle niza smanjenja troškova zaduživanja uprkos rastućoj inflaciji.

Nebati (57) ima doktorat iz političkih nauka i javne uprave, a na Tviteru je, nakon imenovanja, objavio molitvu Bogu da mu "olakša, a ne oteža" posao i da rad njegovog ministarstva "učini uspešnim".

Bivši ministar Elvan je, inače, na toj dužnosti zamenio Erdoganovog zeta, Berata Albajraka, koji je podneo ostavku prošle godine.

Podsećamo, turska valuta je od početka godine izgubila više od 40 odsto vrednosti.

Erdogan odlučno tvrdi da visoke kamatne stope izazivaju inflaciju, za razliku od konvencionalnog ekonomskog mišljenja, i jasno je stavio do znanja da će zemlja nastaviti dalje sa smanjenjem referentne kamatne stope.

Predsednik Turske je razrešio dužnosti tri guvernera centralne banke od 2019. godine, zbog razlike u stavovima po pitanju kamatne stope.

Video: Koje banke će biti pobednice promena na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>