• 0

Prijave kompanija za dualno obrazovanje do 15. decembra

Na raspolaganju smo i za individualne sastanke sa ciljem što preciznijeg i kvalitetnijeg informisanja privrednika o prednostima i zadacima u realizaciji dualnog obrazovanja, poručila je ona

  • 0
Standard furniture Serbia Foto: Nikola Tomić

Za sledeću školsku 2022/2023. godinu prijavilo se 30 odsto novih kompanija za model dualnog obrazovanja, a zbog velikog interesovanja privrede rok za podnošenje prijava produžen je do 15. decembra.

Od školske 2022/2023. godine, u ponudi za realizaciju po dualnom modelu će se naći i devet novih obrazovnih profila: elektrotehničar telekomunikacija, rukovalac poljoprivredne mehanizacije, kulinarski tehničar, hotelsko-restoraterski tehničar, turistički-tehničar, vodoinstalater, tehničar industrijske robotike, galanterista i izrađivač hemijskih proizvoda.

"Do kraja novembra pristiglo nam je 650 prijava kompanija za različite profile dualnog obrazovanja, zahtevi još pristižu, pa smo kompanijama dali mogućnost da se prijavljuju do polovine decembra", rekla je rukovodilac Centra za dualno obrazovanje i obrazovne politike u Privrednoj komori Srbije Mirjana Kovačević.

Na raspolaganju smo i za individualne sastanke sa ciljem što preciznijeg i kvalitetnijeg informisanja privrednika o prednostima i zadacima u realizaciji dualnog obrazovanja, poručila je ona, saopštila je PKS.

Kovačevićeva podseća da su dominantni sektori za koje su kompanije zainteresovane tradicionalno elektrotehnika, mašinstvo i obrada metala, ugostiteljstvo i poljoprivreda.

Privreda je prepoznala i potrebu za novim obrazovnim profilima, koji su prvi put ove godine u ponudi poput vodoinstalatera, galanteriste, kulinarskog tehničara i hotelsko-restoraterskog tehničara, dodala je Kovačevićeva.

Poslodavci se prijavljuju putem specijalizovanog veb portala PKS http://portal.dualnoobrazovanje.rs na kojem kreiraju profil kompanije i na jednostavan način, u tri koraka, podnose prijavu za uključivanje u model dualnog obrazovanja.

Kovačevićeva podseća da su prednosti dualnog modela obrazovanja sticanje znanja u školi i kompaniji. U zavisnosti od obrazovnog profila za koji se učenik opredeli već u prvom razredu može početi da ide u kompaniju na učenje kroz rad.

Ðaci od samog početka školovanja usvajaju praktična i primenljiva znanja u realnom radnom okruženju, a po završetku, učenik se može zaposliti kod poslodavca, pokrenuti sopstveni posao ili nastaviti dalje školovanje.

Barbara Vilfinger, stručnjak za dualno obrazovanje u Privrednoj komori Austrije koja pruža veliku podršku PKS u realizaciji zadataka u dualnom obrazovanju, ocenjuje da se srpski model dualnog obrazovanja uspešno sprovodi i ubrzano razvija i da su ako nastavi ovim tempom velike su šanse da se ostvare svi benefiti kao u Austriji.

Kako kaže, pored dostupnosti stručnog kadra, takođe je presudan i stepen stručnog znanjam, što povratne informacije austrijskih kompanija u Srbiji to potvrđuju.

U godišnjim anketiranjima austrijskih podružnica u Srbiji, tema kvalifikovanih kadrova u smislu njihove dostupnosti i stručnog znanja postaje sve važnija, kaže Vilfinger i dodaje da tajna uspeha dualnog obrazovanja leži, između ostalog, u dobroj interakciji obrazovanja i privrede.

Po dualnom modelu, koje čini pet procenata celokupnog srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji, trenutno se školuje 8.000 učenika, u 150 škola i u 700 kompanija, a kompanija Roaming Networks prvi put je u ovoj školskoj godini u modelu dualnog obrazovanja i za svega nekoliko meseci ima veoma pozitivna iskustva.

"Ðaci su za ova tri meseca pokazali zavidno interesovanje. Dobro su prihvatili naš kolektiv, nove obaveze, pokazuju interesovanje i sposobnost da stiču nova teorijska i praktična znanja. Dosadašnji ishodi učenja su bili sjajni. Ðaci će tokom dualnog obrazovanja u našoj kompaniji proći kroz sve sektore od mobilne i fiksne telefonije do optike i po završetku tog procesa dobićemo nove mlade buduće kolege koje ćemo moći da angažujemo za više pozicija, što je trenutno, nemoguće naći na tržištu", kaže instruktor za dualno obrazovanje u Roaming Networks Miloš Maksimović.

U ovoj godini kod nas je u kompaniji pet đaka, a planiramo da ih bude između 15 i 20 po grupi, dodao je on.

Video: Potpisan ugovor o dualnom obrazovanju sa austrijskim kompanijama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>