• 0

Izbegli skupu blokadu u poslednji čas: Kongres SAD usvojio privremeno finansiranje vlade

Očekuje se da privremenu meru sada potpiše predsednik Džo Bajden

  • 0
Kapitol Hil Amerika,  US Capital

Foto: Shutterstock

Kongres Sjedinjenih Američkih Država usvojio je predlog zakona o privremenom finansiranju federalnih agencija do 18. februara, čime je, samo par sati uoči isteka roka, izbegnuta skupa blokada rada vlade tokom praznične sezone.

Sa 69 glasova "za" i 28 "protiv", Senat je podržao meru koju je ranije odobrio Predstavnički dom. Očekuje se da privremenu meru sada potpiše predsednik Džo Bajden kako bi ona postala zakon.

Drago mi je što su, na kraju, prevladale hladnije glave“, rekao je lider većine u Senatu Čak Šumer.

Predlog zakona je usvojen nekoliko sati uoči prestanka važenja ranije odluke o finansiranju koja bi istekla u petak, što bi za posledicu imalo da milioni radnika u javnom sektoru ne budu plaćeni tokom Božića i Nove godine.

Grupa republikanskih senatora zapretila je da će "minirati" zakon o finansiranju u znak protesta zbog Bajdenovog zalaganja da se na federalnom nivou propiše obavezna vakcinaciju protiv kovida zaposlenih u velikim kompanijama.

Njihov pokušaj da dostavljanjem amandmana spreče sprovođenje inicijative o obaveznoj vakcinaciji osujetile su demokrate. Predstavnički dom Kongresa je ranije u četvrtak odobrio zakon o finansiranju sa 221 glasom "za" i 212 glasova "protiv".

Prethodni zakon o privremenom finansiranju, koji je predsednik Bajden potpisao u oktobru, obezbedio je da vlada ostane u funkciji do 3. decembra.

Video: Putin naizgled bahat, a Bajden na oko uplašen: Analiza govora tela kaže nešto sasvim drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>