• 0

Mask drži obećanje: Prodao već akcije u vrednosti 11 milijardi dolara

Mask je od 8. novembra do danas ukupno prodao 10,11 miliona akcija

  • 0
Elon Musk, Ilon Mask

Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Glavni izvršni direktor "Tesle" Ilon Mask prodao je do sada akcije koje ima u toj kompaniji za skoro 11 milijardi dolara, otkako je na Tviteru anketirao svoje pratioce da li da proda ili ne 10 posto svog udela u tom prozvođaču električnih automobila.

Mask je od 8. novembra do danas ukupno prodao 10,11 miliona akcija, što je više od polovine količine koju je obećao da će prodati. Poslednju prodaju u vrednosti od 983,4 miliona dolara realizovao je 2. decembra.

Šef "Tesle" je 6. novembra saopštio da će prodati 10 odsto svog udela u kompaniji ako korisnici Tvitera glasaju za to.

On je posedovao, kombinovano preko svog trusta i berzanskih opcija, ukupno oko 244 miliona akcija "Tesle", čime je čime je njegov vlasnički udeo u kompaniji iznosio 30. juna oko 23 procenta. Taj iznos uključuje 170 miliona akcija koje drži njegov trust.

Rojters napominje da Mask nije precizirao u Tviter anketi da li namerava da proda 10 odsto akcija koje su u njegovom indirektnom vlasništvu preko trusta ili prodaja obuhvata i njegove opcije na akcije. Opcija na akcije predstavlja privilegiju zaposlenih u nekoj kompaniji da po povoljnijoj, unapred dogovorenoj ceni, kupe u određenom roku ili na određeni datum. Opcioni ugovori gube vrednost i sve opcije ističu posle utvrđenog vremenskog perioda.

Mask i dalje ima opciju na kupovinu dodatnih oko 10 miliona akcija po ceni od 6,24 dolara po komadu, koja ističe u avgustu sledeće godine.

Video: Svemirska raketa Ilona Maska doživela krah: Umesto na Marsu, završila u delovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>