• 29
 ≫ 

"Juče smo na računu imali 315 milijardi dinara. Džaba nam svi putevi, ako nema ko da se vozi njima"

 ≫ 

Prema rečima ministra finansija, tri trenutna prioriteta su povećanje plata i penzija, ulaganje u infrastrukturu i podizanje nataliteta

  • 29
Siniša Mali Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar finansija, Siniša Mali, gostovao je jutros na jednoj domaćoj televiziji i tom prilikom se dotakao raznih tema: od nataliteta do projekta "Jadar".

Na samom početku je govorio o merama podrške natalitetu i istakao da nam "ne znače puno svi auto-putevi koji su izgrađeni, ako se po njima niko neće voziti". Osvrnuo se i na pomoć za mlade roditelje, rekavši da "imamo novac za to".

- Nije pitanje novca, već ispravne politike. To je 300.000 dinara za prvorođeno dete, a u narednih nekoliko dana izaći ćemo sa novim merama za prvorođeno i drugorođeno dete - rekao je ministar i dodao da je "Srbija juče na računu imala 315 milijardi dinara".

- Za ove mere nema potrebe da idemo na bilo kakvo zaduživanje, tako da ćemo u budžetu naći novca za to. Kada definišete prioritete na pravi način, a to je povećanje plata i penzija, ulaganje u infrastrukturu, i treća stvar je podizanje nataliteta. Sa ta tri jasna prioriteta mi definišemo budžet - kaže Mali i napominje da će Srbija imati najveći kumulativni rast u Evropi, od 7,5 odsto.

Mali se dotakao i pomoći od 20 evra, podsećajući da će ona biti isplaćena 7, 8. i 9. decembra svim punoletnim građanima. Novac najpre dobijaju penzioneri.

- Više od 5 miliona građana se prijavilo za ovu pomoć, što vam samo govori o opravdanosti mere. Ti koji su se prijavili najbolje znaju da li je ova pomoć opravdana ili nije - rekao je Mali i dodao da su "sačuvana radna mesta i ublažene posledice korona krize".

Podsetio je i da će svi penzioneri dobiti još 20.000 dinara pomoći, ali i da će od 1. januara sve penzije biti povećane po švajcarskoj formuli. Dodaje da će od 1. januara 2022. da poraste i minimalna zarada u Srbiji, na 35.000 dinara.

Unuka, baka, stariji ljudi, bebe, penzioneri Foto: Shutterstock

Ekološka pitanja

Ministar Mali je rekao da u 2022. godini "imamo tri puta više novca izdvojeno za ekologiju", i podsetio da se širi kanalizaciona mreža, kao i postrojenja za preradu otpada u svim lokalnim sredinama u Srbiji, uz pomoć kineskih partnera.

Naveo je i da će iduće nedelje biti razmatrane izmene zakona o eksproprijaciji, i da će danas napraviti predlog kako bi do četvrtka bio u Vladi Srbije.

- U ovom trenutku je svaki dokument, bilo kakva odluka koja je vezana za Rio Tinto, više od godinu dana daleko od nas - kaže Mali i nadovezuje se na projekat "Jadar", rekavši da će "građani odlučivati o njemu tek ako se pokaže da neće imati uticaja na životnu sredinu".

Video: Kako funkcioniše e-fiskalizacija u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    5. decembar 2021 | 11:06

    Nije mi jasno ko pravi decu zbog para. Ako je neko resio da ima porodicu on ce je imati. Podignite vi plate na normalan nivo pa ce te videti da ce natalitet da poraste.

  • Šomi

    5. decembar 2021 | 10:59

    Smanjite akcize na gorivo bar na nivo Bosne i Makedonije. Ili su oni ipak za nas nedostižni ekonomski tigrovi i lideri u regionu?

  • Zoran Virijevic

    5. decembar 2021 | 11:02

    To si tek sada video kada ste unistili male sredine,,kada su se svi poiseljavali u Beograd jer samo tamo mogu da nadju posao.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>