• 0

Škole stranih jezika traže izuzeće od fiskalnog uređaja: "Moraćemo ili katanac ili u sivu zonu"

U suprotnom moraju da zatvaraju škole, navode

  • 0
škola, školarci, učenici, učionica, nastava, digitalna, online, tableti

Foto: Shutterstock

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije uputilo je zahtev Ministarstvu finansija da se šifra delatnosti 85.5 - ostalo obrazovanje izuzme uredbom od obaveze korišćenja fiskalnog uređaja, kao što je to učinjeno sa ostalim delatnostima iz grupe sa šifrom 85.

Udruženje je navelo u saopštenju da je novim Zakonom o fiskalizaciji predviđeno da obavezu izdavanja fiskalnih računa ima i šifra delatnosti - ostalo obrazovanje, kao i da su pod tom šifrom registrovani subjekti koji se bave edukacijom kao što su škole jezika, škole web dizajna i slično, što je od izuzetnog značaja za društveni i ekonomski razvoj.

To udruženje smatra da je uvođenje fiskalnih uređaja ovoj vrsti delatnosti besmisleno iz razloga što se uplate već vrše virmanski uplatnicama, m bankingom i e bankingom.

Takođe, napominje da se edukacija često održava kod korisnika na raznim lokacijama, da se zbog korone često prelazi na onlajn bez fizičkog kontakta sa korisnicima, kao i da se u toj delatnosti prihoduje svega devet, deset meseci zbog raspusta.

Kako je navedeno, izdavanje fiskalnog računa u momentu koji se ne poklapa sa momentom prijema uplate uvodi u prekršaj i pravnu nesigurnost. Na primer, uplata legne preko računa danas u 10 sati, a evidentirana je sutradan kad se vidi na izvodu), što izlaže privrednika visokim kaznama.

Iz Udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije navode da su im se mnogi privrednici iz ove delatnosti javili sa obaveštenjem da će biti primorani da zatvore svoje legalno registrovane škole i pređu na crno tržište.

Video: Ovo su pravila igre Uzmi račun i pobedi:Stiglo skoro 140.000 koverata, prvo izvlačenje 21.novembra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke