• 4
 ≫ 

Predsednica Vlade Srbije pustila u rad Naučno-tehnološki park u Novom Sadu: Povezivanje nauke i privrede

 ≫ 

Brnabić je sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem uručila dvadeset ugovora velikim kompanijama, startapima i institutima koji će biti smešteni u NTP Novi Sad

  • 4

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas je u Novom Sadu i zvanično pustila u rad Naučno-tehnološki park (NTP), istakavši da će najveći grad Vojvodine imati jedan od najboljih naučno-tehnoloških parkova ne samo u Srbiji, već i u čitavoj jugoistočnoj Evropi.

Ona je zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem uručila dvadeset ugovora velikim kompanijama, startapima i institutima koji će biti smešteni u NTP Novi Sad, a kako je poručila, cilj čitave investicije jeste povezivanje nauke i privrede, kao i dalji razvoj kompanija i talenata u oblasti tehnološkog razvoja.

Premijerka je podsetila da je pre samo godinu dana otvorena prva faza NTP-a u Novom Sadu i da su dosad u tom objektu bili centri za razvoj Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, te da od danas čitav NTP dobija svoju punu namenu.

- Ovde postoji najbolji sistem, ovde imate fakultet, velike kompanije sa razvojnim centrima i imate startap inovacione kompanije koje će sarađivati sa njima i učiti od njih. To je jedinstven sistem koji je svojevrsna fabrika znanja i inovacija - kazala je premijerka istakavši da će u NTP u Novom Sadu raditi oko hiljadu najboljih inženjera u Srbiji.

Ona je navela da već od sutra očekuje konkretne rezultate za prosperitet domaće ekonomije u celosti, a koji će proizilaziti upravo iz novosadskog NTP-a.

Predsednica Vlade je navela da je 2016. godine, kada je Aleksandar Vučić bio premijer, oformljen ministarski Savet za informacione tehnologije i invenciono predužetništvo, te da je ona vodila taj savet koji je postavio pred sebe ambiciozne ciljeve u čije ostvarenje je malo ko verovao, a prema tim ciljevima je trebalo otvoriti novih 15.000 radnih mesta u IT sektoru i da neto izvoz tog sektora na kraju 2022. godine bude jednu i po milijardu evra.

Dodala je da je 2016. godine neto izvoz IT sektora bio 400 miliona evra, te da je Srbija mnoge stvari iz tih ciljeva i ispunila.

- Broj zaposlenih u IT industriji je prešao 40.000, a na kraju ove godine neto izvoz IT industrije će biti preko 1,2 milijarde evra, a ukupni izvoz će biti 1,8 milijardi evra. Dakle, do kraja 2022. godine ćemo sigurno prebaciti tu cifru od jedne i po milijarde evra neto izvoza IT industrije - kazala je premijerka, podsećajući da je tako ispunjen cilj od bezmalo četiri puta većeg ostvarenog neto izvoza IT industrije u odnosu na 2016. godinu.

Ona je navela da će cilj za 2025. godinu biti da ukupan izvoz IT sektora bude preko četiri milijarde evra, a da neto izvoz te industrije bude veći od dve i po milijarde evra.

Premijerka je ranije danas obišla i radove na izgradnji nove zgrade Instituta Biosens, istakavši da će svi radovi na tom gradilištu biti završeni do januara 2023. godine. Otvaranje tog Evropskog centra izuzetnosti za razvoj poljoprivrede uz današnje otaranje druge faze Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, prema rečima premijerke, najbolji su pokazatelj koliko brzo napreduje Srbija i koliko sve to fundamentalno menja sliku Srbije.

Ona je podsetila i da će u okviru NTP-a u Novom Sadu funkcionisati i Institu za veštačku inteligenciju, a koji je osnovan u tekućoj kalendarskoj godini, te da je upravo taj institut uspeo da okupi veliko broj domaćih istaživača i naučnika koji su ranije napustili Srbiju.

Izgradnju NTP u Novom Sadu potpomogla je Evropska investiciona banka sa oko 200 miliona evra, a kompanije, instituti i startapi koji su danas dobili ugovore, već od sutra počinju sa radom u toj novoj zgradi.

Video: Šta sve istražuju srpski naučnici: Intervju sa direktorkom Fonda za nauku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    12. decembar 2021 | 15:50

    Ништа не верујемо, док не чујемо шта кажу Мариника, Алексић, Јеремић....

  • dragan

    12. decembar 2021 | 17:57

    Ko cisti ceste🤣🤣🤣

  • era

    12. decembar 2021 | 17:44

    I nedeljom se radi sve cestitke

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>