• 0

Imovinu stavio pod hipoteku, prodao privatne avione: СEO kineskog diva troši sve resurse za spas

Vlasti u Guangdongu pozvale su Huija da odgovara za trenutni položaj kompanije

  • 0
Evergrande

Evergrande / Foto: Shutterstock

Osnivač i predsednik kompanije China Evergrande Group, Hui Ka Jan, prodao je više svojih akcija u kompaniji ove nedelje, u pokušaju da održi imovinu koja "tone" zbog dugova.

Nekada je bio druga najbogatija osoba u Kini, a sada je Hui prodao 277,8 miliona akcija, smanjivši svoj udeo u kompaniji na 59,78%, sa 61,88%, prema podnescima od petka sa berze u Hongkongu.

Vrednost transakcije nije otkrivena, ali s obzirom na prosečnu cenu po kojoj su se akcije trgovale ove nedelje, verovatno je iznosila oko 64 miliona dolara. Hui, koji je 2017. posedovao neto vrednost od 42 milijarde dolara (a ove godine ima "samo" 6,3 milijarde prema Blumbergovom indeksu milijardera) - prodaje akcije kako bi prikupio sredstva za otplatu dugova Evergrande-a, koji iznose 300 milijardi dolara.

Naime, Evergrande nije uspeo da isplati 1,2 milijarde dolara otplate obveznica u grejs periodu, koji je istekao u ponedeljak. Ukratko, kompanija nije platila svoj dug, o čemu se oglasila i rejting agencija Fič.

Vlasti u Guangdongu pozvale su Huija da odgovara za trenutni položaj Evergrande-a, nakon što je firma objavila da možda neće moći da otplati dug. Obećao se da će se "aktivno angažovati" sa ofšor kreditorima na planu restrukturiranja, a poslata je i radna grupa da joj pomogne u upravljanju rizicima, piše RT.

Kineski div je takođe propustio rok za otplatu obveznica u ukupnom iznosu od 82,5 miliona dolara početkom novembra. Hui je kasnije tog meseca prodao 1,2 milijarde akcija kako bi pomogao da se otplate neki od rastućih dugova kompanije, a takođe je stavio imovinu pod hipoteku i prodao svoje privatne avione za tu svrhu.

Evergrande je, inače, druga po veličini kompanija za stambene nekretnine u Kini, sa više od 1.300 projekata u 280 gradova. Rad na mnogima od njih je sada stavljen na čekanje, uključujući fudbalski stadion Guangzhou Evergrande i nekoliko zabavnih parkova koji bi trebalo da budu rival Diznilendu.

Video: Direktor Air Monenegro za Telegraf o rezultatima nove crnogorske avio-kompanije i budućim planovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>