• 41

"Najlakše je smeniti ministra, ali to neće rešiti probleme u energetskom sektoru"

Ministarka Mihajlović je poručila da nema prodaje EPS-a, ali i da mora drugačije da se upravlja tim preduzećem

 • 41
Sednica Vlada Srbije Aleksandar Vučić

Zorana Mihajlović / Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, oglasila se povodom komentara da je v.d. direktoru EPS-a, Miloradu Grčiću, istekao mandat.

Kako je rekla danas, "Grčić je faktički na čelu tog javnog preduzeća, bez obzira na formalno stanje i ima potpunu odgovornost za rukovođenje tim sistemom".

Takođe, poručila je da sve čelnike preduzeća treba birati na konkursima.

- Mi smo raspisali konkurs za direktore Srbijagasa i Transportgasa, verujem da će uskoro biti raspisani konkursi za sve direktore. Kada govorimo o EPS-u, direktor je faktički na čelu tog preduzeća, bez obzira na formalno stanje i znači da je odgovoran za poslovanje. Verujem da će se svi direktori birati na javnim konkursima i to je najvažnije - rekla je Mihajlovićeva.

Odgovarajući na pitanje da li se oseća odgovornom zbog krize u elektroenergetskom sektoru, kaže da je "najlakše smeniti ministra, ali to neće rešiti višegodišnje probleme u EPS-u".

- Nedovoljna ulaganja u kompletan elektroenergetski sistem su ozbiljan faktor koji je doveo do krize. Informacije koje smo dobijali, i ministarstvo i vlada i predsednik Republike, očigledno nisu bile tačne. Najlakše je smeniti ministra, ali to neće rešiti probleme u planiranju i rukovođenju u energetskom sektoru - kazala je ona.

Mihajlovićeva je istakla da će biti urađena analiza finansijskih troškova izazvanih krizom u elektroenergetskom sektoru, ali da država, zahvaljujući finansijskoj stabilnosti, ima sredstava da obezbedi dovoljne količine energije.

EPS

JP EPS / Foto: Danilo Mijatović

- Ove priče i teorije zavere, da li je to zato što hoćemo da idemo na zelenu energiju, ne, to što se desilo u EPS-u desilo bi se i da nije bilo snega. Desilo bi se i da je bilo malo vise kiše, desilo bi se i zbog toga što su tu stvari jednostavne. Nije se dobro planiralo ni upravljalo, nisu se uradile neke stvari koje su morale da se urade - navela je ministarka.

Poručila je da nema prodaje EPS-a, kao i da mora drugačije da se upravlja tim preduzećem. "Verujemo da ćemo u narednim danima i nedeljama dogovoriti kako će dalje da se radi", dodala je.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Kuku

  Mene grdna moja prijateljica cisti u Epsu , a ja u skoli.Ima 4 puta vecu platu.

  0
  0

  Podelite komentar

 • V

  Valjda je odgovornija ministarka od Grcica. Vec je od 2012.u politici.

  2
  0

  Podelite komentar

 • O

  Ovi iz Bosne ,ponasaju se ko da je Srboja njihova prcija.Cak i Bosanke.

  0
  0

  Podelite komentar

Google preporuke