• 4

"Stopa rasta do kraja godine 7,4 odsto": Ovo su 4 ključna sektora za investiranje u Srbiji

Ministar Mali je rekao da će javni dug do kraja 2021. pasti na 58 procenata BDP-a

  • 4
rastući sektori - srbija Foto: Pixabay

Stopa rasta u Srbiji do kraja godine biće veća od projektovanog nivoa, rekao je ministar finasija Siniša Mali i potvrdio da je Srbija od jedne od kreditnih agencija dobila potvrdu za dobijanje investicionog rejtinga. Kaže i da bi "još dve agencije trebalo da daju takvu ocenu, kako bismo imali niže troškove finasiranja poslovanja".

- Stopa rasta će biti 7,4 odsto na osnovu rezultata iz oktobra, a sa stopom rasta od prošle godine kumulativno ćemo biti prvi u Evropi. Za narednu godinu očekujemo 4,5 do pet odsto rasta - naveo je ministar Mali na predstavljanju rezultata istraživanja poslovne klime "Deveto prolazno vreme - imuni odgovor ekonomije".

Precizirao je da će javni dug do kraja 2021. pasti na 58 procenata BDP-a, te da je zemlja potpuno likvidna i ispunjava sve svoje obaveze.

- Naredne godine nastavljamo istu politiku koja se oslanja na dva stuba: potrošnju, jer je prosečna zarada u Srbiji oko 600 evra, čime se podiže nivo potrošnje; i ulaganje u infrastrukturu, za šta imamo 486 milijardi dinara u budžetu, a pomoći će rastu BDP-a kroz građevinarstvo. Ovo čini zemlju atraktivnijom za život i ulaganja - istakao je Mali.

Dodao je kako će e-fiskalizacija doprineti efikasnosti i transparentnosti rada privrede i daljoj borbi pritiv sive ekonomije, a "do kraja sledeće gdine ćemo imati i elektronske fakture, koje će rešiti problem sa papirologijom".

- Srbija je čvrsto na putu pirbližavnaja EU i sve nas je obradovalo otvarnje Klastera 4, tako da sada imamo otvorena 22 od 35 poglavlja u procesu približavanja - naveo je ministar finansija.

Najavio je i da će na samitu Otvoreni Balkan u Tirani biti potpisani važni dokumenti koji će omogućiti brži protok robe preko granica zemalja članica te inicijative i rešavanje problema na granicama.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/AP

Kompanije koje su članice Američke privrede komore u Srbiji (AmChem) ostvarile su dobre poslovne rezultate ove godine i ukazale da su reforma pravosuđa, vladavina prava, suzbijanje korupcije i efikasnija javna admministracija prioritetni uslovi za unapređenje poslovanja.

To je rekao predsednik Američke komore, Zoran Petrović.

- Ove godine postignut je izvanredan rezultat, jer sve prognoze govore da će rast BDP-a biti između 6,5 i sedam odsto. Srbija je već u prvom kvartalu ove godine uspela da se vrati na nivo iz 2019. godine, a dobro je i to što je rast privrede ostvaren zahvaljujući investicijama, građevinarstvu, uslugama i ličnoj potrošnji - rekao je Petrović.

Ambasador SAD, Entoni Godfri, ocenio je da je Srbija danas poslovni lider zapadnog Balkana sa privredom koja se pokazala kao jedna od "najžilavijih" u Evropi.

- Monetrna stabilnost i fiskalna konsolidacija su joj omogućili da pokrene ozbiljne investicije u ključne sektore: energetiku, zdravstvo, infrastrukturu i digitalne transformacije. U većini vodećih grana srpske privrede prisutne su najbolje američke kompanije - rekao je Godfri.

Video: Broj radnika u IT industriji skočiće 3 puta: Direktor Microsoft-a u Srbiji o najtraženijem zanimanju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    16. decembar 2021 | 16:02

    A stopa inflacije 15%..

  • Djole

    16. decembar 2021 | 21:57

    Ovo je sve veštački što se plata tice. I posle se ljudi pitaju što bi svi da rade u državnim firmama. Em sto se skoro ništa ne radi em sto im stalno dižu plate a retko ko je to stvarno zaslužio. Umesto da se diže minimalac oni povećavaju prosek. Glupost živa. Mogu da obore vrednost dinara pa da euro vredi 60 din I imaćemo prosek 1200 eura. Dobro je da im to nije palo na pamet :D

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>