• 0

Bajden kaže da se "paketi kreću i da rafovi nisu prazni": Ipak, po 90 brodova čeka u redu na istovar

U oktobru, Bajdenova administracija se zalagala za "operacije 24/7" i pozvala u pomoć neke od najvećih trgovaca na malo u zemlji

  • 0
Praznici Nova godina Božić korona virus

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da su vladine mere za rešavanje problema sa globalnim lancima snabdevanja - sprečile predbožićnu krizu.

On je to napomenuo uoči sastanka sa zvaničnicima i šefovima kompanija, uključujući transportnog giganta FedEx. U junu je formirao radnu grupu za rešavanje rasta cena i nestašice robe, izazvane pandemijom. Međutim, neki vlasnici preduzeća i stručnjaci iz industrije kažu da se američke firme i dalje suočavaju sa problemima u snabdevanju.

- Kriza koja se podosta predviđala, nije nastupila - kazao je Bajden uoči sastanka sa formiranom radnom grupom i korporativnim rukovodiocima. Dalje je rekao da su "police u prodavnicama popunjene sa 90% svog punog kapaciteta i da se isporuke odvijaju brže nego pre pandemije".

- Paketi se kreću, pokloni se isporučuju, police nisu prazne - dodao je.

Na sastanku su bili i sekretari za poljoprivredu, trgovinu, rad i saobraćaj, kao i direktor Nacionalnog ekonomskog saveta, Brajan Diz, i izaslanik luke Džon Porkari. Učestvovali su i izvršni direktori kompanija Gap i Yellow Corp, kao i asocijacija American Association of Port Authorities.

Izvršni direktor FedEx-a, Fred Smit, kaže da će većina proizvoda u znaku Deda Mraza biti isporučena potrošačima, ali napominje da nisu rešeni svi problemi u lancu snabdevanja.

U oktobru, Bajdenova administracija se zalagala za "operacije 24/7", u lukama, i pozvala u pomoć neke od najvećih trgovaca na malo u zemlji, uključujući Volmart i Target, da se pozabave velikim zaostatkom robe. Kao odgovor na to, luka Los Anđelesa u Kaliforniji saopštila je da će pretovariti više robe noću, nakon sličnog poteza obližnje luke Long Bič.

Luke - koje obrađuju 40% svih teretnih kontejnera koji ulaze u SAD - suočile su se sa višemesečnim problemima. Bela kuća je ukazala na rekordan broj robe koja se sada brže kreće kroz luke, dok je vreme čekanja za transportne kontejnere prepolovljeno.

Džo Bajden

Džo Bajden / Foto: Tanjug/AP

Pretnja zvana omikron

 

Prošlog meseca, Volmartov izvršni direktor Daug MekMilon rekao je da je video pozitivan uticaj na protok robe. Međutim, luke se i dalje bore sa "poplavom" praznih kontejnera, piše BBC, a red za teretne brodove koji čekaju na istovar - dugačak je toliko da ga čini oko 90 plovila.

Stručnjak za lanac snabdevanja, Megan Benger, iz poslovne konsultantske kuće TMX, rekla je za BBC da, iako su uloženi ogromni napori da se reše problemi izazvani pandemijom, i dalje se vide izazovi za globalne trgovinske mreže.

Benger upozorava da će novi soj kovida-19, omikron, koji se širi svetom - imati uticaja na globalni lanac snabdevanja u narednoj godini.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>