• 50

Bager koji je izgoreo koštao 18,8 miliona evra: Popravka će trajati godinu dana

JP se ponašaju kao država u državi, neophodne promene iz temelja, naglašava ministarka

  • 50
Zorana Mihajlovic

Foto: MRE

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je danas da će nadležni organi ispitati uzrok požara na bageru odlagaču u Кolubari na kopu Tamnava - Zapadno polje, ali da su ozbiljni problemi u planiranju i rukovođenju u EPS-u doveli do problema, kao i da se preduzeća u elektroenergetskom sektoru ponašaju kao država u državi i da su neophodne temeljne promene.

Ona je to rekla odgovarajući na pitanje novinara prilikom posete distributivno-dispečerskom centru EDS-a u Beogradu.

„Ovo je ozbiljan problem, nastala je havarija na najbitnijem odlagaču u Кolubari, a popravka će trajati godinu dana. Naravno da radimo na tome da se problem reši, ali do ovoga nije smelo da dođe. Postoji odgovornost onih koji upravljaju EPS-om, jer sve ovo mnogo košta. Ovaj odlagač košta 18,8 miliona evra i sreća je da niko nije povređen“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je izjavila da se preduzeća u elektroenergetskom sektoru ponašaju kao država u državi.

„Praktično svakog dana imamo probleme i svakog dana smo u Vladi i rešavamo stvari, ali ovo je sve rezultat nerada i nečinjenja, jer se godinama nije adekvatno planiralo, održavalo, investiralo, nije se dobro rukovodilo. Ono što vidimo jeste javašluk kojim se pokušava pokazati da je država nemoćna. Država nije nemoćna, što smo i pokazali 11. decembra kada smo sprečili još veće probleme, ali ono što država radi košta. Nabavka mazuta, uvoz električne energije, koordinacija, sve to košta“, kaže Mihajlovićeva.

Ona je rekla da je neophodno da se iz temelja promeni način na koji funkcionišu javna preduzeća u elektroenergetskom sektoru.

„U narednim danima ćemo izaći pred Vladu, država i struka, jer u EPS-u nije samo grupa neodgovornih ljudi, tamo ima fenomenalnih inženjera, odličnih rudara i sa njima radimo i pravimo plan, jer se ovi problemi ne rešavaju za mesec dana, već je potrebno vreme“, istakla je ona.

Video: Cene svuda skaču, da li će i struja? Ministarka Mihajlović rekla šta nas čeka do kraja grejne sezone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    11. januar 2022 | 13:37

    Ako je ko odgovoran,to je ona...problemi u eps-u su poceli sa njenim dolaskom na čelo ministarstva.

  • Neša

    11. januar 2022 | 13:21

    Svi su neodgovorni, samo ona nikad nije odgovorna za njeno ministarstvo?!

  • Vladimir Dj

    11. januar 2022 | 13:47

    Energetski tigrovi!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>