• 9

Dok Hrvate trese bankarska afera, proveravali smo da li u Srbiji to može sad da se dogodi?

Zakonom o Narodnoj banci Srbije su izričito propisane strože i dodatne obaveze za funkcionere i zaposlene, rekli su za Telegraf Biznis

  • 9
Hrvatska narodna banka vs NBS

Foto: Shutterstock

Guverner Narodne Banke Srbije niti njeni zaposleni ne poseduju hartije od vrednosti čiji je emitent neka od finansijskih institucija koju kontroliše Narodna banka Srbije, niti hartije od vrednosti koje je emitovala Republika Srbija, rekli su u ovoj instituciji za Telegraf Biznis odgovarajući na naše pitanje da li su moguća finansijska previranja kao što se trenutno dešava u Hrvatskoj.

Podsetimo, komšije drma bankarska afera nakon što se otkrilo da je menadžment hrvatske centralne banke, uključujući i prvog čoveka te institucije Borisa Vujčića, trgovao hartijama od vrednosti institucija koje inače kontroliše.

Kako je objavljeno, više od 40 zaposlenih u HNB, u čijoj je nadležnosti nadzor nad poslovnim bankama, trgovalo u poslednjih 20 godina hartijama od vrednosti tih istih banaka, precizirajući da je zabeleženo ukupno više od 400 transakcija u vrednosti većoj od deset miliona kuna (1,3 miliona evra).

U međuvremenu se oglasio i premijer koji je najavio saslušanje guvernera. Kasnije, Hrvatska narodna banka (HNB) saopštila je su aktuelni guverner Bosis Vujčić i njegova zamenica Sandra Švaljek akcije ili obveznice banaka, čije je poslovanje pod nadzorom HNB, kupovali u vreme kada nisu bili zaposleni u centralnoj banci. Međutim, ostaje te da se vidi šta će na kraju pokazati istraga, pa i ECB.

A kako sistem funkcioniše u Srbiji?

 

Zakonom o Narodnoj banci Srbije su izričito propisane strože i dodatne obaveze za funkcionere i zaposlene u Narodnoj banci Srbije u pogledu sprečavanja sukoba interesa i nepristranog vršenja funkcije, pri čemu treba imati u vidu da se na sve što nije uređeno Zakonom o Narodnoj banci Srbije primenjuju i odredbe Zakona o sprečavanju korupcije (npr. obaveza prijavljivanja imovine funkcionera, zabrana prijema poklona, zabrana osnivanja privrednih društava i dr), objašnjavaju u NBS za Telegraf Biznis.

Imajući u vidu navedeno, odredbama Zakona o Narodnoj banci Srbije izričito je propisano da guverner, viceguverneri i drugi zaposleni u Narodnoj banci Srbije ne mogu imati akcije, udele ili dužničke hartije od vrednosti finansijskih institucija, društava za reviziju ili drugih lica nad kojima Narodna banka Srbije vrši kontrolu, odnosno nadzor ili s kojim sarađuje u obavljanju svojih funkcija.

Štaviše, za navedena lica je zabranjeno da poseduju akcije, udele ili dužničke hartije od vrednosti u bilo kom drugom pravnom licu koje ima bilo koji oblik učešća (direktnog ili indirektnog vlasništva) u finansijskim institucijama, društvima za reviziju ili drugim licima nad kojima Narodna banka Srbije vrši kontrolu, odnosno nadzor ili s kojima sarađuje u obavljanju svojih funkcija.

Pri stupanju na funkciju, guverner, viceguverneri i članovi Saveta guvernera o tome daju pisanu izjavu Narodnoj skupštini i za sve vreme vršenja funkcije dužni su da postupaju u skladu s navedenim odredbama.

Navedena zabrana se pritom ne odnosi samo na guvernera, viceguvernere i članove Saveta guvernera, već i na članove porodice tih lica i druga povezana lica u smislu Zakona o sprečavanju korupcije (npr. srodnici u pravoj liniji).

Korporativne obveznice, biznis,telefon, statistika

Foto: Shutterstock

Kako se ističe, Narodna banka Srbije je na osnovu zakonskog ovlašćenja svojim unutrašnjim aktom, Pravilnikom o poslovnom ponašanju u Narodnoj banci Srbije, koji je zapravo etički kodeks Narodne banke Srbije, propisala i brojne dodatne obaveze, posebno u vezi s funkcijama Narodne banke Srbije koje se odnose na superviziju finansijskih institucija kako bi se obezbedilo dodatno unapređenje poslovanja i sprečio potencijalni sukob interesa.

Tim aktom je, primera radi, nametnuta dodatna obaveza redovnog ažuriranja informacija o zaposlenima koji obavljaju poslove u vezi sa supervizijom kako bi se predupredio sukob javnog i privatnog interesa (npr. da li postoji veza između zaposlenih koji obavljaju poslove kontrole i članova njihove porodice s kontrolisanom bankom po osnovu depozita, kredita, prethodnog zaposlenja zaposlenog ili člana njegove porodice …).

O neposrednoj primeni ovog pravilnika stara se posebna organizaciona jedinica koja je posvećena usklađenosti poslovanja Narodne banke Srbije.

- Кada se uzmu u obzir navedene odredbe zakonskih i podzakonskih akata, jasno je da guverner ne poseduje hartije od vrednosti čiji je emitent neka od finansijskih institucija koju kontroliše Narodna banka Srbije, niti hartije od vrednosti koje je emitovala Republika Srbija - rekli su nam u NBS.

Kako nam kaže jedan ugledni ekonomista, u Hrvatskoj je očigledno bilo pristupa informacijama koje su se kasnije iskoristile.

- Zbog toga je potrebno takve sisteme postaviti da ih vode ugledni ljudi, sa iskustvom, podložni kontroli, i bez političkog uticaja - navodi nam.

Video: NBS pripremila dodatne olakšice za građane Srbije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Патриота

    14. januar 2022 | 16:24

    Ха, ха, ха. Који то функционери у Србији пријављују приходе. Мислим на све приходе

  • Eee

    14. januar 2022 | 17:05

    Kod nas se dogodilo odavno na srotinu milijarde i ništa .

  • Duki

    14. januar 2022 | 16:00

    Normalno u Srbiji je sve moguce?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>