• 8

Drastičan pad akcija Netflixa: Zašto gubi korisnike

Akcije Netfliksa beleže skoro konstantan pad od 31. decembra

  • 8
Netflix, laptop

Foto: Unsplash

Akcije digitalnog giganta Netfliksa su pale za skoro 20 odsto posle zatvaranja američkih berzi i loših rezultata poslovanja u četvrtom kvartalu prošle godine koje je kompanija objavila.

Ponašanje brokera u pauzi između dva radna dana na Njujorškoj berzi ukazuje da bi tržišna kapitalizacija kompanije mogla da se umanji za oko 45 milijardi dolara, odnosno da bi akcije izgubile skoro dve godine rasta.

Netfliks je objavio da se njegov prihod međugodišnje uvećao za tačno 16 odsto i dostigao 7,71 milijardi dolara. I profit firme je skočio u odnosu na 2020. godinu za skoro 12 odsto na 607 miliona dolara.

Smanjenje vrednosti akcija nije neuobičajeno nakon isplate dividendi za odgovarajući kvartal, ali je drastičan izazvan poslovnim rezultatima koji su u poslednjem tromesečju 2021. godine bili lošiji od procena analitičara i najava same kompanije.

Konkretno, kompanija je očekivala da će u tom periodu privući 8,5 miliona pretplatnika, dok je stvaran broj novih korisnika porastao za 8,28 miliona.

I ovaj broj je ipak bio malo iznad revidirane procene analitičara, koji su očekivali oko 8,13 miliona novih pretplatnika. Akcije Netfliksa beleže skoro konstantan pad od 31. decembra, a trenutno imaju vrednost od oko 393 dolara.

Problem je dublji, jer konkretne brojke pokazuju da su severnoamerička tržišta (SAD i Kanada) u fazi zasićenja. Dodatno, striming platforma je povećala cenu pretplate u SAD, do dva dolara.

Video: Netflix serije koje bi trebalo da gledate prema horoskopskom znaku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kvazi englez na srpskom

    24. januar 2022 | 17:14

    Samoizolacija je umanjena, rad od kuce isto tako. A tek gluposti sto pustaju, to je za medalju. Svako danas moze da snimi kakvu budalastinu i da.je Netflix okaci.

  • Vlada

    24. januar 2022 | 20:36

    S' obzirom da naplaćuju đubre, mislim da će imati još manje korisnika. Nema šta normalno da se pogleda

  • Milan

    24. januar 2022 | 17:27

    Morate da shvatite da ne belezi samo netflix pad akcija .. Vec je citav sistem u padu..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>