• 0
 ≫ 

Daimler AG od 1. februara i zvanično menja naziv

 ≫ 

Na berzi, kompanija trenutno vredi nešto manje od 77 milijardi evra

  • 0
Mercedes-Benz, Mercedes, znak Foto: Pixabay

Nemački Daimler AG će od 1. februara 2022. formalno biti preimenovan u Mercedes-Benz Group AG.

Skoro godinu dana nakon statusne promene izdvajanja iz firme profitnih centara, koji su bili usmereni na proizvodnju kamiona i autobusa, prema ideji izvršnog direktora Olea Kelenijusa, ovaj potez će biti važan u jačanju tržišne kapitalizacije kompanije, izvestio je Rojters.

Najavljeni čin predstavlja još jednu u nizu strukturalnih promena kod proizvođača automobila čija tradicija datira još od 1926, pod imenom Daimler-Benz AG, nakon spajanja dva društva, a to su Daimler Motor Company i Benz & Cie.

Brend Mercedes je dobio ime po direktnom ženskom potomku osnivača kompanije, i kao takav, zvanično je usvojen od strane Daimlera AG-a u 1902. godini. Novi cilj je, kako je rekao Kelenijus, da se "otključa vrednosni potencijal kapitala u smislu cene deonica".

Na berzi, kompanija trenutno vredi nešto manje od 77 milijardi evra.

Akcije nedavno izdvojene firme Daimler Truck AG, koje su se izdvojile iz "velikog Daimlera" u decembru pretprošle godine, blago su dobile na vrednosti od svog tržišnog debija. S druge strane, vrednost akcija Mercedes-Benza je porasla otkako je izdvajanje, uz osnivanje, objavljeno u februaru, i to na najviši nivo od 2015. godine.

Ono što se očekuje, jeste da ova podela obezbedi "čistu situaciju" za akcionare, uz bolje diferenciran proizvodni program, pošto akcije tradicionalnih proizvođača automobila postaju sve popularnije kod akcionara koji su doprineli rastu tržišne kapitalizacije Tesle.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>