• 0

Jedan uređaj je oborio sve rekorde: Uprkos nestašici čipova, Eplova prodaja raste

Prodaja Ajfona je skočila 9 procenata, a posebno se istakao model 13

  • 0
iPhone 13 Foto: Tanjug/AP

Prodaja kompanije Epl je porasla u ključnoj božićnoj sezoni kupovine, uprkos ograničenjima zbog globalne nestašice mikročipova.

Prodaja proizvođača Ajfona porasla je za 11%, na rekordnih 123,9 milijardi dolara u periodu od oktobra do decembra, tako nadmašujući prognoze. Akcije su skočile za više od 4%, u trgovini posle radnog vremena, pošto je izveštaj sugerisao da se pandemijski bum kompanije nastavlja.

Imperija kojom upravlja Tim Kuk primetila je da su kupovine naglo porasle tokom pandemije jer ljudi provode više vremena na mreži.

Tržišna vrednost kompanije je nakratko dostigla prekretnicu od 3 biliona dolara početkom januara, iako je cena akcije Epla nedavno pala, usred nedelja tržišnih previranja, preneo je nedavno BBC.

Rukovodioci su upozorili prošle godine da bi globalna nestašica poluprovodnika mogla ograničiti prodaju Epla, ali kvartalno ažuriranje kompanije za investitore, od pre neki dan, pokazalo je da je prevazišla te zabrinutosti.

Prodaja Mac-a je porasla za 12%, dok je prodaja Ajfona skočila 9 procenata. Sa nekoliko konkurentskih telefona koji su debitovali u sezoni praznične kupovine, Ajfon 13, koji je počeo da se isporučuje nekoliko dana pre početka kvartala, doveo je do svetskog prihoda od prodaje telefona za Epl, u visini od 71,6 milijardi dolara.

Prihod od jedinice za usluge - koja uključuje Epl Pej, Ep Stor i njen servis za TV striming - porastao je za više od 23%. Ajped, za koji su rukovodioci rekli da je posebno pogođen problemima sa snabdevanjem čipovima, bio je jedini proizvod koji je pokazao slabost, i tu je prodaja pala za 14%.

Potražnja u Kini, gde je prodaja porasla za 20%, pokrenula je rast kompanije u ovom kvartalu. Epl je saopštio da je profit iznosio 34,6 milijardi dolara, što je povećanje od 20%.

Kompanija, koja ima više od 1,8 milijardi aktivnih uređaja na tržištu, uspela je da izvrši pritisak na dobavljače i proizvođače da proizvode velike količine Ajfona i drugih uređaja, uprkos nestašicama izazvanim pandemijom i posebno - omikronom.

Video: Prihodi Uprave carine su u 2021. bili veći za 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>