• 23

Soros brine zbog Kine: "Preti ekonomska kriza"

Džordž Soroš upozorava da se Kina suočava sa ekonomskom krizom

  • 23

Milijarder Džordž Soros upozorava da se Kina suočava sa ekonomskom krizom posle kraha tržišta nekretnina.

Kako je naveo u jednom govoru, predsednik Si Đinping možda neće moći da povrati poverenje u problematičnu industriju, koja je pogođena nizom neplaćanja investitora i padom cena zemljišta i stanova.

Procvat nekretnina u Kini bio je zasnovan na "neodrživom" modelu koji je koristio lokalnim vlastima i podsticao ljude da najveći deo svoje ušteđevine ulažu u imovinu, rekao je Soros.

Vladine politike koje su osmišljene da obuzdaju bum otežale su zaduženom veletrgovcu nekretninama Evergrande da plati svoje dugove, dodao je on.

Programer ima više od 300 milijardi dolara ukupnih obaveza, uključujući oko 19 milijardi dolara u ofšor obveznicama koje drže međunarodni menadžeri imovine i privatne banke u ime svojih klijenata. Evergrande se mesecima bori da prikupi novac za otplatu kreditora.

Vladini zvaničnici su poslati u kompaniju da nadgledaju restrukturiranje, ali je malo jasno šta sledi. Evergrande je tražio više vremena, ali izgleda da neki zajmodavci ne žele da čekaju. Kompanija je u nedelju saopštila da su imenovani stečajni upravnici nad zemljištem u Hong Kongu.

„Ostaje da se vidi kako će se vlasti nositi sa krizom“, rekao je Soros tokom panel diskusije o dešavanjima u Kini i o tome kako bi Sjedinjene Države trebalo da odgovore. Možda su predugo odlagali da se bave time, jer je poverenje ljudi sada poljuljano".

Soros se poslednjih godina pojavio kao istaknuti kritičar Sija i kineske vladajuće Komunističke partije. Legendarni investitor i predsednik Fondacije za otvoreno društvo rekao je u septembru da je menadžer imovine BlackRock napravio „tragičnu grešku“ time što je više poslovao u Kini. On je kritikovao Peking zbog njegove politike nadzora i gušenja privatnog biznisa.

Kineski predsednik se sada suočava sa rizicima na tržištu nekretnina, kaže Soros, koji je govorio samo nekoliko dana pre početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Pad cena „mnoge od onih koji su uložili većinu svoje ušteđevine u nekretnine okrenuće protiv Si Đinpinga“, rekao je Soros i dodao da trenutna situacija „ne izgleda obećavajuće“.

„Si Đinping ima na raspolaganju mnogo alata za ponovno uspostavljanje poverenja — pitanje je da li će ih pravilno koristiti“, rekao je Soros.

Kineska ekonomija je prošle godine porasla za 8,1 odsto, daleko premašivši ciljeve vlade. Ali slabljenje rasta u poslednjim mesecima 2021. sugeriše da kriza nekretnina, obnovljena epidemija Covida i strogi pristup Pekinga kontroli virusa uzimaju danak.

Video: Ovladavanje svetom preko košarkaša od 230cm: Karijera Jao Minga krije mračnu tajnu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bbsr

    1. februar 2022 | 18:06

    Soros??? Tvoji ovo sve prave!!! Ne Kina!!! Vi ste zlo ovoga sveta!!!

  • Boki

    1. februar 2022 | 19:05

    Naježim se kad vidim ovog čoveka. Koliko li vekova ima? Koliko tuđih organa?

  • Mac

    1. februar 2022 | 16:43

    Koju ti napravis i tvoji zlobnici

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>