• 6

Javni dug Sjedinjenih Američkih Država premašio 30 biliona dolara

Ističe se da će rastući troškovi zaduživanja ograničiti to koliko novca Vašington može da potroši na druge prioritete, poput klimatskih promena

  • 6
FED, SAD, dolar Foto: Shutterstock

Američki državni dug je upravo dostigao još jednu "otrežnjujuću" prekretnicu. Ukupan neizmireni javni dug sada je iznad 30 biliona dolara, prema podacima Ministarstva finansija, objavljenim u utorak.

Vladino zaduživanje je ubrzano tokom pandemije kovida-19, jer je Vašington agresivno trošio na ublažavanje ekonomskog udarca krize. Državni dug je porastao za oko 7 biliona dolara od kraja 2019. Nemoguće je znati koliki dug se klasifikuje kao "preveliki", piše CNN, a ekonomisti su i dalje podeljeni oko toga koliki je to zaista problem.

Ali, najnovija prekretnica duga dolazi u delikatno vreme, jer se očekuje da će troškovi zaduživanja rasti. Posle mnogo godina niskih kamatnih stopa, Federalne rezerve prelaze u režim borbe protiv inflacije. FED planira da pokrene svoju prvu seriju povećanja kamatnih stopa od 2015.

Veći troškovi zaduživanja samo će otežati finansiranje te "planine duga", dodaje se.

Predviđa se da će samo troškovi kamata premašiti 5 biliona dolara u narednih 10 godina i iznosiće skoro polovinu svih federalnih prihoda do 2051. godine, prema podacima fondacije Peter G. Peterson, organizacije fokusirane na podizanje svesti o fiskalnim izazovima.

Ističe se da će rastući troškovi zaduživanja ograničiti to koliko novca Vašington može da potroši na druge prioritete, poput klimatskih promena.

Video: Prihodi Uprave carine su u 2021. bili veći za 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    2. februar 2022 | 09:44

    Njima je lako,ionako su glavni stampaci para.ponistice sebi dug,pa Jovo-nanovo

  • Branka

    2. februar 2022 | 09:38

    E pa sad dragi amerikanci sad ovako. Najvise novca trosite za slanje vojnika kao mirovinu misiju da bi videli kakvo oruzje ima neprijatelj i izazivate rat. Kad se nebi petljali u takve stvari imali bi ste manje troskove. Druga stvar smanjite petljanje u druge drzave i njihove probleme jer ste nesposobni da resite svoje. Zato dragi amerikanci pocistite svoje dvoriste a ostalo nek svako resava svoje.

  • Dik

    2. februar 2022 | 09:55

    ... ali oni duguju sami sebi !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>