• 0
 ≫ 

Slovenija donela zakon o kreditima u francima

 ≫ 

Udruženje slovenačkih banaka izrazilo je oštro protivljenje ovom zakonu

  • 0
Kredit, svajcarski franak, franci, stan, svajcarci Foto: Shutterstock

Manje od tri meseca pred parlamentarne izbore, slovenački poslanici su velikom većinom prihvatili zakon kojim se kursni rizik kredita, uzetih u švajcarskim francima, deli izmedu banaka i korisnika kredita, a banke su najavile da će ga osporavati pred ustavnim sudom.

Iako vlada formalno nije podržala zakonski predlog udruženja "Frank", koju su osnovali korisnici tih kredita, za zakon su u sredu uveče glasala 52 poslanika, uz osam glasova protiv, pa je potvrđen.

Ali, banke su već najavile da će od ustavnog suda tražiti da se njegova primena suspenduje dok ne bude utvrđeno je li u skladu s Ustavom.

Prihvaćeni zakon predviđa da se u kreditne ugovore u švajcarskim francima, koji su zaključeni od 28. maja 2004. do 31. decembra 2010. uključe dodatne klauzule kojima će se odrediti najviši dopušteni opseg promene kursa, prenela je Hina.

Time bi se kursni rizik za kredite u "švajcarcima" podelio između ugovornih stranaka. Udruženje slovenačkih banaka izrazilo je oštro protivljenje takvom zakonu, ocenivši da je protivustavan i da krši nacionalne i evropske zakone.

Video: Keš kredit preko mobilnog telefona: Možete sve da završite 24/7

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>