• 0

Banka Engleske dodatno podigla kamatne stope: Kako omikron utiče na ekonomiju?

Oporavak tržišta rada ostao je snažan u Velikoj Britaniji

  • 0
Novi moratorijum je prihvatilo 82 odsto dužnika Foto: Shutterstock

Banka Engleske je danas povećala kamatne stope za 0,25 procentnih poena, na 0,5 odsto, u prvom uzastopnom rastu od 2004. godine, i tako je otpočeo proces "kvantitativnog zatezanja".

"Komitet za monetarnu politiku (MPC) određuje monetarnu politiku tako da ispuni ciljnu inflaciju od 2 posto, i to na način koji pomaže u održavanju rasta i zaposlenosti", saopštila je ova institucija.

Prošlog meseca, Banka je podigla stopu za 0,15 poena na 0,25 posto. Tako je postala prva od velikih svetskih centralnih banaka koja je podigla troškove zaduživanja od izbijanja pandemije.

Od tada, podaci pokazuju da je inflacija u Velikoj Britaniji u decembru skočila na 30-godišnji maksimum, jer su viši troškovi energije, pokrenuta je potražnja, a problemi u lancu snabdevanja nastavili da podstiču potrošačke cene, ocenjuje CNBC.

Banka Engleske je danas takođe podigla svoju prognozu inflacije na aprilski maksimum od 7,25 odsto, sa 6 odsto projektovanih u decembarskom izveštaju.

Oporavak tržišta rada ostao je snažan u Velikoj Britaniji, sa 184.000 zaposlenih dodatih na platne spiskove u decembru, čime je ukupna procena zaposlenih na platnom spisku za 409.000 viša od nivoa pre kovida.

Navodi se kako se globalna i britanska ekonomija krajem prošle godine vratila na pretpandemijski nivo, ali se procenjuje da je omikron usporio ekonomske aktivnosti tokom protekla dva meseca.

Prema prognozama, aktuelni soj kovida će verovatno biti ograničen i kratkotrajan, te se očekuje oporavak britanskog BDP-a u februaru i martu.

Video: Keš kredit preko mobilnog telefona: Možete sve da završite 24/7

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>