• 24

Ove godine u Srbiju na rad dolazi oko 1.000 Indijaca: Zapošljavaju se na gradilištima i u poljoprivredi

Ukupan trošak poslodavca da se dovede jedan radnik iz Indije oko 800 evra

 • 24
Indijci Foto: Mateja Beljan

Zbog nedostatka radne snage u pojedinim oblastima u Srbiji, sve više stranaca posao nalazi na našem tržištu. Prema rečima predstavnika indijske Agencije za međunarodna zapošljavanja Nikaila Manšarmanija samo ove godine u Srbiju dolazi oko 1.000 Indijaca.

Manšarmani navodi da se obično zapošljavaju na gradilištima, na izgradnji infrastrukture i u poljoprivredi.

- Proces za zapošljavanje Indijaca u Srbiju je jednostavan. Dobijemo upit od poslodavca, onda organizujemo intervjue za radnike, tako da poslodavac može da ih vidi, onda nam poslodavac obezbeđuje dokumentaciju Srbije i onda počinjemo postupak dobijanja vize. Kada je viza odobrena, samo treba da mu kupimo kartu za Srbiju i kada stigne u Srbiju, poslodavac mora da podnese zahtev za boravak - objasnio je Manšarmani gostujući na TV K1.

Ističe da taj celokupan proces traje oko dva meseca.

Manšarmani dodaje da je njihova obaveza da osiguraju kvalitetnu radnu snagu i navodi da iz Indije šalju samo ljude koje imaju iskustva sa internacionalnim kompanijama.

Kada je reč o daljoj proveri radnika kada stignu u Srbiju ili neku drugu zemlju da rade, Manšarmani objašnjava da imaju jednog koordinatora u Srbiji i ukoliko zaposelni ima bilo kakav problem u vezi sa poslom, hranom i transportnom može da kontaktira koordinatora koji dalje razgovara sa kadrovskom službom poslodavca.

Navodi da je ukupan trošak poslodavca da se dovede jedan radnik iz Indije oko 800 evra, a da je minimalna cena rada između 300 i 322 evra.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da je tražnja za strancima počela onog trenutka kada je nasa zemlja počela da se prazni, kako sa onima koji više nisu u situaciji da rade, tako i sa onima koji su napustili zemlju.

Gostujući na TV K1, Atanacković je potvrdio da postoji određena procedura kako bi se strani radnik zaposlio u našoj zemlji, ali se u tu proceduru kreće tek kada iz sistema zapošljavanja potvrde da nemaju da pruže našeg radnika.

- Onda daju potvredu da može da se angažuje i strani - kaže Atanacković.

Ističe da strani radnici predstavljaju konkurenciju našoj radnoj snazi i utiču na smanjivanje zarada.

Međutim, napominje da je važno da imamo dovoljan broj zaposlenih, kako neki delovi privrede ne bi stali.

Atanacković naglašava da je i prilikom zapošljavanja stranaca važno da se pošuje Zakon o radu, da situaciju na terenu kontroliše inspekcija rada, kao i da ne sme da se dozvoli da strani radnik nema adekvane uslove rada i smeštaja, i još manje da nema slobodu kretanja, odnosno da im se oduzme pasoš.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Jhh

  5. februar 2022 | 10:30

  Umesto troska os 800 eura + 300 za platu , dajte prosecnu platu i imali bi bolje strucnjake

 • Рус

  5. februar 2022 | 11:02

  Pametnije podignite cenu rada da se naš narod vrati u Srbiju, a ne da se smuca po inostranstvu. Do duse nekima sto varaju žene to i dobro dodje. Prime platu, potreše u restoranima pa kažu da gazda ne plaća..

 • Petar

  5. februar 2022 | 10:39

  Presipanje iz supljeg u prazno, dajte platu dobru pa da vidiite!

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>