• 0

Kad digitalna imovina "pomrsi konce": Obećavaju otkup NFT za patike, Najki podneo tužbu

Najki je saopštio da će kasnije, ovog meseca, objaviti "neki broj virtuelnih proizvoda" u saradnji sa digitalnim umetničkim studijom RTFKT

  • 0
Air Max, Nike

Foto: Nike

Gigant sportske opreme, Najki, tužio je onlajn preprodavca StockX na saveznom sudu u Njujorku, zbog prodaje neovlašćenih fotografija Najki obuće, što je predstavljalo poslednju tužbu oko digitalne imovine poznate kao nezamenljivi tokeni.

Kompanija je rekla da StockX NFT-i krše njegove žigove i da će verovatno zbuniti potrošače.

U tužbi se navodi da traže "neodređenu novčanu odštetu i nalog za blokiranje ove prodaje". StockX iz Detroita, platforma za preprodaju patika, tašni i druge robe, prošle godine je procenjena na više od 3,8 milijardi dolara vrednosti.

Predstavnik kompanije nije odgovorio na zahtev za komentar, kao ni Najki ili njegovi advokati. Ipak, iz kompanije su naveli kako je pomenuti preprodavac prošlog meseca počeo da prodaje neovlašćene NFT-e Najki patika, govoreći kupcima da će moći da otkupe tokene za fizičke verzije patika "u bliskoj budućnosti".

Takođe, u žalbi se navodi da je StockX prodao više od 500 NFT-ova marke Najki, i da su žalbe na "naduvane cene i nejasne uslove kupovine i vlasništva" NFT-a i sumnje kupaca u legitimnost StockX-ovog modela naštetile poslovnoj reputaciji američkog diva.

Najki je saopštio da će kasnije, ovog meseca, objaviti "neki broj virtuelnih proizvoda" u saradnji sa digitalnim umetničkim studijom RTFKT, koji je kupio u decembru. NFT-i su, inače, nedavno eksplodirali u popularnosti, a tužbe oko njih su počele da pogađaju američke sudove.

Prošlog meseca, brend Hermes je tužio umetnika Mejsona Rotšilda zbog njegovih "MetaBirkin" NFT-a čuvene Birkin torbe ove francuske kompanije.

Video: Šumadija je prepoznata kao nova destinacija za digitalne nomade

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>