• 0

Sastanak Putina i Makrona vinuo rublju na maksimum u četiri nedelje

Ruski predsednik Putin rekao je da je prvi moskovski sasastank s jednim zapadnim liderom od izbijanja ukrajinske krize bio značajan

  • 0
Rublja i dolar, novac Foto: Shutterstock

Ruska rublja beleži jutros najviši nivo prema dolaru u poslednje skoro četiri nedelje, pošto se investitori nadaju deeskalaciji tenzija između Moskve i Zapada oko Ukrajine nakon ragovora predsednika Rusije i Francuske, Vladimira Putina i Emanuela Makrona.

Rublja je ojačala prema dolaru na trgovanju u Moskvi u 7:37 časova po srednjoevropskom vremenu za 0,2 posto na 75,34 rubalja za dolar, nakon što je ranije dotakla najviši kurs od 13. januara od 75,14, izveštava Rojters.

Ruska valuta je takođe porasla prema evru za 0,5 procenata i trguje se na nivou od 85,87 za evro.

Ruski predsednik Putin rekao je da je prvi moskovski sasastank s jednim zapadnim liderom od izbijanja ukrajinske krize bio značajan, dok je francuski predsednik Makron rekao da će naredni dani biti ključni.

Rublja je prošlog meseca pala blizu 15-mesečnog minimuma od 80,4125 rubalja za dolar kada su zapadne sile zapretile da će uvesti dodatne sankcije ako Rusija napadne Ukrajinu. Kremlj je negirao da ima takve planove.

Pažnja tržišnih aktera sada je usredsređena na petak, kada se očekuje da će Banka Rusije podići ključnu kamatnu stopu sa nivoa od 8,5 procenata kako bi zauzdala uporno visoku inflaciju.

Povećanje referentne kamate podupire rublju tako što ulaganja u hartije od vrednosti denomirane u rubljama čini privlačnijima.

Video: Putin i Makron oči u oči zbog krize u Ukrajini: Evo šta je predsednik Rusije rekao

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>