• 6

Uspon imperije od 2,5 milijarde dolara: Neko se podsmeva ružnoj obući, a neko je plaća papreno

Najskuplje Ugg čizme kod nas su oko 27.000 do 30.000 dinara, a na međusezonskim popustima se nalaze za 150 evra

  • 6
Balenciaga Crocs Balenciaga Crocs / Foto: Profimedia/The Mega Agency

Ukusi su različiti, to je sigurno. Ipak, ponekad većina ima isto mišljenje o nečemu, kao što je, recimo, obuća popularna u poslednje vreme - koja nailazi na razne negativne komentare, te je možemo smatrati "ružnom".

Sa tim su saglasni, ne samo modni stručnjaci, već i obični građani, kupci iz celog sveta. Ali, postoje i one osobe koje tu "ružnu obuću" ne doživljavaju tako: ili im se dopada ili je nose radi trenda. I što je najzanimljivije, ako je ne dobiju na poklon, onda je papreno plate.

Industrija "ružne obuće" vredna je danas čak 2,5 milijarde dolara, a među brendovima su Ugg, Hoka, Tevas, Deckers Outdoor Corp. Kako piše Blumberg, ove kompanije nastavljaju da prodaju "odvratno ružnu obuću". Tu su i papuče Birkenstock, odnosno klompe Crocs.

Primera radi, iako i Srbiju godinama unazad "drma Ugg groznica", te čizme su u početku i ovde smatrane - ružnim. Delovale su neobično, kao patofne za napolje, a cena im ne pada. Najskuplje Ugg čizme kod nas su oko 27.000 do 30.000 dinara, a na međusezonskim popustima se nalaze za 150 evra, ali je tada uglavnom ograničen broj dostupnih veličina/boja/modela.

Takođe, Crocs klompe se prodaju po ceni od četiri do pet hiljada dinara, u proseku.

Balenciaga Crocs Balenciaga Crocs / Foto: Profimedia/The Mega Agency

Na fotografiji iznad možete videti model koji je produkt saradnje kompanija Balenciaga i Crocs, a koji se prodaje po ceni od čak 625 dolara. Dolazi u beloj, zelenoj, roze i crnoj boji.

Papuče sa krznom, za leto, takođe su hit od pre nekoliko sezona, a mnogi su se pitali čemu, zapravo, služe i ko bi ih kupio/platio? Deluje kao da artikli - što su ružniji - to na kraju budu više "kul".

Neobični stilovi, koji su nekada bili namenjeni surferima ili osobama koje rade kao "potrčko", sada se razmeću na Zoom poslovnim pozivima, modnim pistama i skoro svuda gde su "kul deca", dodaje Blumberg.

Podsetimo se i Adidasovih čuvenih Yeezy Foam Runners patika od 80 dolara, koje, kako opisuje njujorška agencija, izgledaju kao perforirani maršmelou - a koje su odmah rasprodate. Zatim, tu su i pufna-papuče Koolaburra. "Deluje kao stavljate stopala u ćebe od lažnog krzna".

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Hype Clothinga (@hypeclothinga)

Neki modni stručnjaci kažu da "moda, kao i umetnost, voli da preispituje lepotu, te se ne teži samo estetski ugodnom dizajnu; dakle, ako je moda umetnost, onda je i ružno - u redu".

Inače, akcije Crocs-a dostigle su rekordne vrednosti prošle godine, a kompanija predviđa da će im se prihod udvostručiti, na 5 milijardi dolara, u naredne četiri godine.

I vratimo se na Ugg, jedan od pionira u dizajniranju tzv. ružne, ali udobne i kvalitetne obuće. Od vremena lansiranja prvih čizama, brend je posebno imao koristi od strateškog eksperimentisanjaOsnova je uvek ista, ali se ideje onda razvijaju u beskonačno mnogo pravaca.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    12. februar 2022 | 18:48

    Pa i jeste ruzno izgledaju ne bi ih obukla da mi daju za dinar

  • Nataša

    12. februar 2022 | 21:14

    Ako je nekome ovo ružno taj ozbiljno nije upućen u modne trendove i ne treba da komentariše jer ne razume priču iza toga. Njegovim očima to izgleda ružno jer nema dovoljno informacija o tome šta je brend balenciaga, kakve su im modne kampanje, kako uspevaju da staru, retro, pocepanu, izduženu odeću učine glamuroznom i punom adrenalinskog naboja. Nije lalo stvoriti priču koja će navesti hiljade ljudi da daju malo bogatstvo za kroks papuče na štiklu. Balenciaga je trenutno u top tri modnih brendova tako da je njihov smisao za estetiku i postavljanje trendova neosporiv.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>