• 0

Mladi stručnjaci iz Srbije razvijaju inovativnu platformu za lakši život osoba sa invaliditetom

Bojan Martinović, idejni tvorac aplikacije, kao slabovida osoba se susretao sa mnogobrojnim izazovima jer većina objekata nema adekvatne prilaze

  • 0
mozzart startap

Foto: Soultime media

Odlazak na fakultet, posao, u banku, prodavnicu ili bilo koji drugi objekat, za osobe sa invaliditetom može biti pravi izazov, jer većina objekata nema adekvatne prilaze. Rešenje za ove probleme ponudio je startap Inclusio. Aplikaciju je osmislio Bojan Martinović, koji je ideju dobio pre pet godina.

- Odrastao sam kao slabovida osoba, susretao sam se izazovima koji su me motivisali da razmišljam o inovaciji koja bi olakšala svakodnevni život osoba sa invaliditetom. Od 2016. radim na razvoju ove platforme, a nakon povratka sa studija u Italiji u decembru 2020. godine, posvetio sam se Inclusio projektu u potpunosti - kaže na početku razgovora idejni tvorac ove aplikacije.

Početkom prošle godine, Bojanu se na projektu pridružio Rastko koji je co-founder, zadužen za Business Development. Pored njih dvojice, tim čine tri softverska inženjera, dizajner i office assistant. Inclusio se početkom 2021. godine predstavio u okviru programa Raising Starts u organizaciji Naučno-tehnološkog parka u Beogradu, a dobijenim grantom finansirao je razvoj MVP verzije sistema. Potom su dobili podršku i u okviru startap akceleratora Univerzum, koji zajedno organizuju kompanija Mozzart i Univerzitet u Beogradu.

mozzart startap

Foto: Soultime media

- Povezivanje sa startap zajednicom je uvek dobrodošlo. Na Univerzumu smo već upoznali nekoliko timova koji razvijaju zanimljive proizvode, a bilo je i kvalitetnih predavača, tako da se nadamo da će i nastavak programa biti koristan svim učesnicima. Posebno se radujemo saradnji sa mentorima, koji su eksperti u svojim oblastima i koji nam značajno mogu pomoći da napredujemo u raznim aspektima - kaže naš sagovornik.

Inclusio je dobio grant grada Beograda, kao i podršku iz programa finansiranja Mini Grant u organizaciji Inovacionog fonda Srbije.

Sistem koji ovaj tim razvija ogleda se u dve aplikacije koje pronalaze primenu u olakšavanju osobama sa invaliditetom da zatraže pomoć zaposlenih pre suočavanja sa potencijalno nepristupačnim ulaskom u objekte kao što su banke, pošte, marketi...

mozzart startap

Foto: Soultime media

Jedna aplikacija je instalirana na tablet uređaju i nalazi se unutar objekta, sa ciljem da obavesti zaposlene kada osoba sa invaliditetom zatraži pomoć. Druga aplikacija namenjena je osobama sa invaliditetom, koje pomoću nje mogu da pronađu objekat, opišu svoj problem i zatraže pomoć kada se nađu ispred objekta.

- Najveći adut našeg startapa je to što omogućavamo da se pruži potrebna pomoć na licu mesta, kao i to da su zaposleni u kompanijama uvek dostupni da pomognu. Tokom ove godine planiramo svi zajedno da radimo iz kancelariije, tako da se nadamo samo još boljoj timskoj koheziji i motivaciji za dalji napredak - zaključuje Bojan Martinović.

mozzart startap

Foto: Soultime media

Inclusio će se prvo predstaviti na domaćem tržištu, a u sledećoj fazi planiraju ekspanziju na zemlje regiona, a zatim na zemlje EU gde vide pun potencijal implementacije sistema. Italiju vide kao mesto gde se prvo mogu probiti na tržište EU, s obzirom da je Bojan alumnista Politehničkog univerziteta u Milanu i da je kontakt sa njima kao vodećom edukativnom institucijom već uspostavljen.

Uz Inclusio platformu osobe sa invaliditetom prevazilaze poteškoće vezane za pristup objektu, pronalaženje dežurnog zaposlenog i javno komuniciranje problema i potrebne pomoći. Proizvod je istovremeno i podrška kompanijama da svim svojim korisnicima pruže jednak kvalitet usluge.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>