• 3

Ko je u pravu u ovom slučaju? Radnici dobili otkaz, tvrde da nisu bili upoznati s politikom firme

"Dozvolili su medijima da uđu u privatnu zonu", kažu iz Starbaksa, dok osoblje smatra da je razlog otpuštanja ipak nešto drugo...

  • 3
Starbucks, Starbaks, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Starbaks je otpustio sedam radnika koji su bili uključeni u sindikalno udruživanje u Memfisu, u državi Tenesi (SAD), što je podgrejalo optužbe da se kompanija tako sveti rastućem radničkom pokretu na svojim lokacijama širom Sjedinjenih Država.

Iz poznate kafeterije, kojoj ovih dana ne ide najbolje na njenom drugom najvećem tržištu, a to je Kina, negiraju da su otpuštanja povezana sa sindikalnim organizovanjem zaposlenih.

Portparol kompanije, Redži Borhes, rekao je da su radnici otpušteni "zbog ozbiljnog kršenja bezbednosti". Otkazi su proizašli iz prošlomesečnog incidenta, u kojem su zaposleni dozvolili članovima medija da uđu u prodavnicu, što je bio "deo javnog objavljivanja njihovog sindikalnog okupljanja", navodi CNN.

Borhes je rekao za ovaj medij kako je zaposlenima Starbaksa dozvoljeno da slobodno razgovaraju sa medijima ako žele, ali da novinari i neki od radnika nisu imali ovlašćenje da budu u objektu nakon završetka posla.

- Zaposleni su dozvolili medijima da uđu u privatnu zonu, ostavljajući vrata koja nisu bila zaključana, bez nadzora - rekao je Borhes. Drugi službenik je otvorio sef kada za to nije bio ovlašćen, dodaje se.

Kako je napisao u mejlu: "Te neverovatne radnje i očigledna kršenja ne mogu se zanemariti. Kao rezultat naše istrage, nekoliko uključenih partnera više nije u Starbaksu, s obzirom na značajna kršenja ovih smernica".

Starbucks Workers United, sindikat koji pomaže u organizovanju nekoliko objekata, optužio je kompaniju za "razbijanje sindikata" i selektivno sprovođenje te politike, na meti sindikalnih lidera.

- Danas me je otpustio Starbaks, zbog "politike" za koju nikada ranije nisam čula i o kojoj se nikada ranije nije pisalo - rekla je Niki Tejlor, jedan od supervizora kada je reč o smenama u ovoj kafeteriji.

Starbucks, Starbaks, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Borhes je osporio optužbe, rekavši da svi zaposleni u Starbaksu prolaze obuku u vezi sa bezbednošću prodavnica i da su svesni da kršenje politike može dovesti do otkaza.

Otpuštanje u Memfisu došlo je samo dva meseca nakon što je kafić u Bafalu, u Njujorku, postao prvi američki Starbaks koji se udružio. Organizatori kažu da se više od 50 drugih prodavnica širom Sjedinjenih Država takođe bori kroz sindikalne napore.

Kompanija tvrdi da već nudi mnoge pogodnosti koje drugi u industriji nemaju, uključujući zdravstveno osiguranje za radnike sa skraćenim radnim vremenom i nadoknadu školarine. Prosečna satnica koju daju je, kako kažu, veća od 12 dolara, dodajući da više od polovine zaposlenih u SAD zarađuje više od 15 dolara na sat.

Video: Šumadija je prepoznata kao nova destinacija za digitalne nomade

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lično

    9. februar 2022 | 18:38

    Kolika je satnica u Srbiji,da da znamo i ćutimo,jedan (1 ) do dva ( 2) evra,i ovo je puno za poslodavce,čitaj,robovlasnike,a kamionđije če imati Srbija malo sutra,a i ostalu radnu snagu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>