• 7

Presedan u Belgiji: Možete da radite 4 dana nedeljno, ali i da "ignorišete" šefa nakon posla

Radnici u tzv. gig ekonomiji (ekonomija frilensera) će takođe dobiti jaču zakonsku zaštitu prema novim pravilima

  • 7
Žena devojka posao meditacija koncentracija

Foto-Ilustracija: Shutterstock

Radnici u Belgiji dočekali su i taj dan: uskoro će moći da biraju četvorodnevnu radnu sedmicu, u okviru niza reformi tržišta rada.

Paket reformi koji je dogovorila višestranačka koaliciona vlada takođe će radnicima dati pravo da isključe uređaje koje koriste za posao - nakon radnog vremena i da, takođe, ignorišu poruke vezane za posao, bez straha od odmazde.

"Doživeli smo dve teške godine. Ovim sporazumom postavili smo svetionik za ekonomiju koja je inovativnija, održivija i digitalnija. Cilj je da ljudi i preduzeća ojačaju", rekao je belgijski premijer Aleksandar De Kru.

Radnici u tzv. gig ekonomiji (ekonomija frilensera) će takođe dobiti jaču zakonsku zaštitu prema novim pravilima, dok će zaposleni sa punim radnim vremenom moći da imaju fleksibilne rasporede na zahtev. Uvođenje reformi u zakon moglo bi, međutim, da potraje mesecima, pošto nacrt zakona mora proći višestruka čitanja od strane saveznih zakonodavaca, pre nego što bude usvojen.

Značajan deo novih reformi rada u Belgiji utiče na ravnotežu između poslovnog i privatnog života zaposlenih u javnom i privatnom sektoru. Nacrt paketa reformi, koji je dogovorila savezna vlada, pruža zaposlenima mogućnost da zatraže četvorodnevnu sedmicu.

To znači da će neki zaposleni moći da traže da rade četiri dana u nedelji u periodu od šest meseci. Nakon toga, mogu da izaberu nastavak aranžmana ili povratak na petodnevnu nedelju bez negativnih posledica. "Period od šest meseci izabran je da zaposleni ne bi predugo zaglavili u eventualnom pogrešnom izboru", rečeno je.

Prema belgijskom sistemu, zaposleni bi mogli da sažmu trenutnu petodnevnu sedmicu na četiri dana. U praksi to znači 38-časovnu radnu nedelju, uz dodatni slobodan dan. Granica između posla i privatnog života postaje sve poroznija, te se sada baca jače svetlo na fizičko i mentalno zdravlje radnika.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jgf

    15. februar 2022 | 17:29

    A u Srbiji radis kao rob ili si kriminakac

  • Djape

    15. februar 2022 | 14:54

    Lako je njima kad im je remlja uredjena i razvijena. Mi moramo da radimo bez dana odmora ako zelimo da postanemo evropska zemlja.

  • Ema

    16. februar 2022 | 08:36

    Ja radim vec godinama 3 dana nedeljno u Holandiji, sta je to novo i plata se razlikuje naravno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>