• 0

Okupili se ministri finansija: Ima li kraja korona krizi?

Međunarodni monetarni fond predviđa da će globalna ekonomija ove godine porasti po stopi od 4,4 odsto

  • 0
Ekonomija, biznis, korona virus, maska, bolest

Foto: Shutterstock

Ministri finansija iz Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija sveta i privreda (G20) započeli su danas dvodnevni sastanak na kojem će razgovarati o strategijama za izlazak iz globalnog ekonomskog usporavanja, izazvanog pandemijom.

Razgovori ministara finansija G20 i guvernera centralnih banaka održavaju se u hibridnom formatu, usled zabrinutosti da bi širenje veoma zaraznog omikrona i rastuća inflacija mogli da pomute izglede za oporavak globalne ekonomije, prenosi japanska agencija Kjodo.

- Zaista dolazi teška zima za globalnu ekonomiju suočenu sa pandemijom, koja je dalekog od svog kraja - izjavio je predsednik Indonezije, Joko Vidodo, u svom uvodnom govoru.

Kaže kako se tokom ove situacije "nijedna država ne možeoporaviti sama".

- Sve zemlje su međusobno povezane. Uspon jednog regiona pokrenuo bi uspon drugih regiona, dok bi, s druge strane, kolaps jednog regiona rezultirao kolapsom drugih - kaže.

Indonežanski predsednik je upozorio na "rivalstvo i nove tenzije koje bi mogle da utiču na globalni oporavak", ali i da ugroze svetski mir, kao što je, kako kaže, trenutna situacija u Ukrajini.

Međunarodni monetarni fond predviđa da će globalna ekonomija ove godine porasti po stopi od 4,4 odsto, što je slabije od prošlogodišnjeg rasta od 5,9 odsto.

Ekonomija u 2022

Foto: Shutterstock

Prema proceni Ifo instituta, korona kriza koštala je skupo nemačku privredu, u visini od 330 milijardi evra, što odgovara gubitku u visini od 10 odsto BDP-a 2019. godine.

Osim toga, japanski izvoz je u januaru 2022. porastao manje nego što se očekivalo, jer su se proizvođači suočili sa usporavanjem inostrane potražnje za automobilima i visokim cenama sirovina.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>