• 4

Domaće pametne strujomere u Srbiji proizvode uglavnom žene: Pitali smo ih šta to znači u vreme krize?

U ovoj industriji zaposleno je više od 50% žena

  • 4
Pametna brojila Foto: Ustupljena fotografija

U pametna brojila koja se proizvode u srpskim fabrikama utkana je najsavremenija tehnologija, ali i posvećenost i znanje brojnih vrednih dama – u ovoj industriji zaposleno je čak preko 50% žena. One su raspoređene na različitim radnim mestima, od proizvodnih, do pozicija na kojima mogu da diktiraju svetske trendove u oblasti pametnog merenja proizvodnje i potrošnje struje.

Danijela Radović, inženjer elektronike, zaposlena je u razvojnom timu preduzeća za proizvodnju pametnih strujomera iz Niša. Ona ističe da je njena karijera primer koji pokazuje da žene i muškarci imaju isti potencijal u izgradnji elektroenergetskih sistema budućnosti.

"Pametni merni sistemi su sastavni deo evolucije energetike, koja podrazumeva aktivniju ulogu potrošača i koja zahteva maksimalnu fleksibilnost i inovativnost. Zadovoljstvo mi je što radeći u ovom okruženju imam priliku da, zajedno sa svojim timom, učestvujem u kreiranju nove energetske slike čitavog regiona", kaže ona.

Katarina Đorđievska, inženjer za razvoj tržišta iz Beograda, smatra da je prednost ovakvog posla što učestvuje u mini tehnološkoloj revoluciji - digitalizaciji elektroenergetskog sistema. U direktnom je kontaktu sa klijentima što joj pomaže u sagledavanju u kom se pravcu se kreću zahtevi i trendovi, posebno kada je reč o širem energetsko-ekološkom aspektu.

"Opšte je poznato da su žene, čak i na svetskom nivou, nedovoljno prisutne u oblasti energetike. Naša industrija im omogućava da doprinesu razvoju ovog sektora i da se u ovoj oblasti profesionalno ostvare", navode nam predstavnici domaće industrije pametnih brojila.

Osnaživanje žena i poboljšanje njihovog ekonomskog statusa je samo jedna pozitivna strana ove industrije. Proizvodnja pametnih brojila je regionalno raspoređena u Srbiji i ovakvom strukturom zaposlenih obezbeđuju se visokokvalitetna radna mesta i u manjim sredinama.

Pametna brojila predstavljaju infrastrukturnu komponentu elektroenergetskih sistema kojom se omogućava prelazak na takozvane pametne mreže (smart grid). Savremeni softveri koji karakterišu ove uređaje obezbeđuju digitalno merenje proizvodnje i potrošnje električne energije, ali i čuvaju informacije o njenom korišćenju i kvalitetu.

Pametna brojila Foto: Ustupljena fotografija

Oni takođe predstavljaju platformu za unapređenje i kontrolisanje potrošnje od strane potrošača. Instalacija pametnih strujomera, koju trenutno u našoj zemlji sprovodi EDS po utvrđenoj godišnjoj dinamici, korisna je i zbog povećanja energetske efikasnosti, intergracije obnovljivih izvora električne energije i smanjenja gubitaka u distributivnom sistemu i smanjenja emisije CO2.

Koliko su važna domaća rešenja  u vreme krize?

Pitali smo ih i koliko je važno u ovoj energetskoj krizi fokusirati se na domaća inovativna rešenja?

"Srbija je jedna od retkih zemalja u regionu i čak i na svetu koja ima svoju industriju pametnih brojila, sa četiri proizvođača. Ovo predstavlja veliku prednost u kontekstu i globalne ekonomske krize i svih problema u sektoru logistike. S druge strane, naša rešenja ni po čemu ne zaostaju sa svetskom tehnologijom. Pored domaćeg tržišta, srpska pametna brojila se izvoze u brojne zemlje širom sveta", kažu nam proizvođači.

A da li konačno žene dobijaju zasluženu ulogu u industrijama koje su do sada bile "muške".

Iako je trenutno relativno mali procenat žena u energetici, one dobijaju sve značajniju ulogu u sektoru koji je ranije smatran kao ,,muški“.

"Promene se ne dešavaju ako pasivno posmatramo, moramo i same učestvovati u njima. Svaka žena mora da vodi računa o sebi i ostane dosledna svojim ciljevima. Verujte u sebe i svoje sposobnosti!", poručuje Katarine Đorđievska za naš portal.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vatrogasac

    18. februar 2022 | 15:34

    To znaci jeftinija radna snaga,na zalost !!!

  • V

    19. februar 2022 | 06:03

    Zato skupa struja, ne stručni prave, sat očitava samo skupu energiju..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>