• 3
 ≫ 

EU i SAD odlučile da Rusija ostane u SVIFT-u: Da li je odluka trajna?

 ≫ 

Olaf Šolc kaže da se Nemačka u ovom trenutku protivi prekidu pristupa Rusiji globalnom platnom sistemu

  • 3
Vladimir Putin, Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Države i Evropska unija odlučile su da ne odseku Rusiju iz globalnog sistema međubankarskog plaćanja SVIFT, u okviru svojih aktuelnih sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, ali bi mogle ponovo da razmotre to pitanje - izjavio je u četvrtak američki predsednik Džo Bajden.

Upitan zašto taj korak nije preduzet, Bajden je rekao novinarima da su sankcije - uvedene ruskim bankama - prevazišle uticaj odsecanja Rusije iz SVIFT-a, a druge zemlje nisu uspele da se dogovore o preduzimanju dodatnog koraka u ovom trenutku.

- To je uvek opcija - rekao je Bajden. "Ali trenutno, to nije pozicija koju ostatak Evrope želi da zauzme", dodao je.

Nekoliko izvora iz EU je Rojtersu, pre objavljivanja sankcija, reklo da je malo verovatno da će EU pristati na taj potez, uprkos pozivima sa raznih strana da to učini.

Nemački kancelar Olaf Šolc kaže da se Nemačka - ključni trgovinski partner Rusije - protivi prekidu pristupa Rusiji platnom sistemu u ovom trenutku, ali je takođe sugerisao da bi takav korak mogao da usledi u kasnijoj fazi.

Podsetimo, od prvog trenutka, rečeno je da je malo verovato da će sankcije obuvatiti tu međunarodnu bankarsku instituciju.

Video: Putin stavio na distancu i Šolca: Pregovaramo u teško vreme

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>