• 0

Ruska banka oko izbacivanja iz SWIFT: "Banke u zemlji rade normalno"

Sva sredstva klijenata na računima su sigurna i dostupna u svakom trenutku

  • 0
Moskovska berza Foto: Vladimir Pesnya / Sputnik / Profimedia

Centralna banka Rusije saopštila je danas da ima sve neophodne resurse i instrumente da održi finansijsku stabilnost i obezbedi neprekidan rad finansijskog sektora, a povodom najave da će određene ruske banke biti isključene iz globalnog međubankarskog sistema SWIFT.

„Banka Rusije će bankama neprekidno obezbeđivati gotovinsku i bezgotovinsku likvidnost u rubljama. Repo aukcija finog podešavanja će biti sprovedena neograničeno u ponedeljak, i svi zahtevi banaka biće u potpunosti zadovoljeni“, saopštio je ruski monetarni regulator.

Banka Rusije je takođe navela da njen sistem za razmenu finansijskih poruka o transakcijama obezbeđuje prenos finansijskih poruka unutar Rusije u bilo kakvom scenariju.

Iz ruske centralne banke su dodali da su „sva sredstva klijenata na računima sigurna i dostupna u svakom trenutku".

„Bankarske usluge se pružaju normalno. Bankarske kartice svih banaka na teritoriji Rusije nastavljaju da funkcionišu normalno", piše u saopštenju Banke Rusije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je sinoć da su SAD, Francuska, Nemačka, Italija, Kanada i Velika Britanija odlučile da uvedu dodatne sancije protiv Moskve, uključujući i isključivanje određenog broja ruskih banaka iz SWIFT-a, globalnog međubankarskog sistema obaveštavanja o transakcijama.

O tome šta je SWIFT i kako bi uticalo potencijalno izbacivanje Rusije, više u našem posebnom tekstu. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>