• 1

Jedna mala ali važna zemlja za Rusiju traži izbacivanje iz SWIFT: Već su jednom umalo izgubili

  • 1
Mobilni telefon online plaćanje internet biznis Foto: Shutterstock

Da Rusija bude isljučena iz međunarodne finansijske mreže SVIFT (SWIFT) postalo je verovatnije nakon što se i Kipar saglasio sa tim predlogom.

Ranije je Ukrajina već podržala tu ideju.

Podsetimo, bilo je još poziva da se Rusija isključi iz sistema koji olakšava prekogranična plaćanja. Smatra se da će to povećati pritisak na ruska preduzeća i njenu ekonomiju. I da će to zapravo biti bolna sanckija.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, je takođe razgovarao sa Italijom, Nemačkom i Belgijom - gde je sedište Svifta. Iako je manja evropska nacija, podrška Kipra je značajna jer je glavna destinacija za ruske investicije.

Šta je Swift?

Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) globalna je finansijska žila kucavica koja omogućuje nesmetan i brz transfer novca preko granica.

Funkcioniše kao sistem za brzu razmenu poruka kojima se korisnici obaveštavajukada je novac poslat i kada je legao na račun.

Uspostavljen je 1973. u Belgiji i povezuje 11.000 banaka i institucija u više od 200 zemalja. Kroz njega dnevno prođe više od 40 miliona poruka o 1.000 milijardi dolara transakcija kompanija i vlada.

Smatra se da ruska plaćanja čine više od jedan posto poruka.

Ko ga kontroliše?

Swift su zajedno uspostavile američke i evvropske banke kako nijedna od njih ne bi razvila sopstveni sistem i time stekla monopol na prekogranične novčane transfere.

Mreža je danas u zajedničkom vlasništvu više od 2.000 banaka i finansijskih institucija.

Nadzire je belgijska centralna banka u partnerstvu s vodećim centralanim bankama iz celog sveta, uključujući američki Fed i britansku centralnu banku.

Swift svojim članicama omogućuje sigurnu međunarodnu trgovinu i ne bi trebalo da zauzima  stranu u sukobima.

Međutim, Iranu je zabranjen pristup Swiftu 2012. godine u sklopu sankcija zbog nuklearnog programa. Izgubio je gotovo polovinu prihoda od izvoza nafte i 30 odsto spoljne trgovine.

Swift je saopštio da nema uticaj na sankcije i da svaka odluka o njihovom uvođenju ostaje na vladama.

Kako bi isključenje uticalo na Rusiju?

Ruske kompanije izgubile bi pristup uobičajenim i trenutnim transakcijama koje Swift omogućuje i teško bi naplaćivale svoje vredne energente i poljoprivredne proizvode.

Banke bi verovatno morale da posluju direktno jedna s drugom, što bi izazvalo kašnjenja transakcija i dodatne troškove i  na kraju bi to  ruskoj vladi uskratilo prihode.

Rusija je zamalo ostala bez pristupa Swiftu nakon što je 2014. pripojila Krim. Moskva je tada poručila da bi taj potez bio jednak objavi rata.

Zapadni saveznici nisu sproveli tu pretnju u delo, ali je Rusija nakon toga odlučila da razvije svoj sistem prekograničnog transfera novca, koji je još u razvoju.

Kako bi se pripremila za takvu sankciju, ruska vlada uspostavila je Mir, Nacionalni sistem za kartična plaćanja, ali trenutno ga koristi vrlo malo zemalja.

Veliki rizik

Isključenje Rusije iz Swifta naštetilo bi kompanijama koje izvoze robu u Rusiju i kupuju je od nje, posebno u Nemačkoj.

Bivši ruski ministar finansija Aleksej Kudrin procenio je da bi isključenje Rusije iz Swifta moglo da smanji njen BDP za pet posto.

Pitanje je i bi li blokada pristupa Swiftu na duži rok uticala na rusku privredu. Ruske banke mogle bi da preusmere plaćanja preko zemalja koje Moskvi nisu uvele sankcije, poput Kine, koja ima svoj sistem plaćanja.

Kompanije s potraživanjima prema Rusiji bile bi pak prisiljene da pronađu alternativne kanale naplate.

Rizik haosa u međunarodnom bankarskom sistemu jednostavno je preveliki, kažu stručnjaci.

Video: Ukrajinci puštoše prodavnice: Gužve u marketima, prazni rafovi, nabavljaju se velike količine zaliha

(Telegaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpkinja

    26. februar 2022 | 14:51

    Zasto se mala drzava Kipar mesa u probleme velikih. Jesu li oni zaboravili da im Turska stoji nad glavom?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>