• 3
 ≫ 

Rojters: "Severni tok 2" podnosi zahtev za stečaj?

 ≫ 

Kompanija je prošle godine završila izgradnju gasovoda vrednog 11 milijardi dolara

  • 3
Severni tok 2, Nord Stream 2

Foto: Tanjug/AP

Švajcarska kompanija Severni tok 2 AG, koja je izgradila istoimeni gasovod od Rusije do Nemačke, razmatra podnošenje zahteva za stečaj, izveštava Rojters pozivajući se na dva neimenovana izvora upoznata sa situacijom.

Sjedinjene Države su uvele prošle nedelje sankcije toj kompaniji nakon što je Rusija priznala dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini i pokrenule vojnu operaciju u toj zemlji, što je izazvalo talas ekonomskih sankcija Zapada.

Kompanija Severni tok 2 AG, registrovana u Švajcarskoj i u vlasništvu ruskog državnog gasnog giganta Gasprom, završila je prošle godine izgradnju gasovoda vrednog 11 milijardi dolara koji je trebalo da udvostruči kapacitet isporuka gasa iz Rusije u Nemačku.

Dva izvora, koji su za Rojters govorili pod uslovom anonimnosti jer su razgovori o potencijalnom stečaju poverljivi, rekli su da kompanija Severni tok 2 AG radi sa finansijskim savetnikom na otplati nekih svojih finansijskih obaveza kako bi formalno mogla da započne stečajni postupak pred švajcarskim sudom već ove nedelje. Iz kompanije nisu odgovorili na zahtev Rojtersa za komentarom, a iz Gasproma su odbili da komentarišu.

Gasovod dužine 1.230 km nije počeo sa komercijalnim radom, pošto se čekalo na dobijanje dozvole od nemačkih regulatora, koji je prošle nedelje stavilo suspendovao proces sertifikacije zabog eskalacije ukrajinske krize.

Podsećamo, danas prepodne je odjeknula vest i da operater ovog gasovoda, sa sedištem u švajcarskom kantonu Cug, otpušta sve svoje zaposlene.

Video: Početak izgradnje brze saobraćajnice: Za godinu i po od Beograda do Šapca za 45 minuta

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ekonomija

    1. mart 2022 | 13:56

    Platice Nemci taj gasovod i to trostruko vise nego sto je kostao. Zivi bili, pa videli.

  • Lepi

    1. mart 2022 | 14:06

    Da li Rusi isporucuju gas Evropi.Nisu valjda ludim Cudim se da gasovod u Ukrajino nije dignut u vazduh

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>