• 14
 ≫ 

Prijave protiv trgovaca koji ograničavaju prodaju goriva: Evo kolika je fiksna kazna

 ≫ 

U prvoj od kontrola koje su izvršene na osnovu prijave koja je stigla u 22 časa na elektronsku adresu, utvrđeno je da je maloprodajni objekat istakao obaveštenje o ograničenju u količini prodaje za putničke automobile maksimalno 20 litara

 • 14

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija saopštilo je da je u toku prethodne večeri tržišna inspekcija utvrdila povredu Zakona o zaštiti potrošača na više maloprodajnih mesta nafte i naftnih derivata na kojima su trgovci istakli obaveštenja o ograničenju u količini prodaje.

U prvoj od kontrola koje su izvršene na osnovu prijave koja je stigla u 22 časa na elektronsku adresu, utvrđeno je da je maloprodajni objekat istakao obaveštenje o ograničenju u količini prodaje za putničke automobile maksimalno 20 litara, 50 litara za traktore i 100 litara za kamione, što je suprotno članu 25. stav 1 Zakona o zaštiti potrošača.

Naloženo je otklanjanje nedostatka, što je trgovac odmah učinio. Za ovaj prekršaj je propisana fiksna kazna u iznosu od 50.000 dinara.

Provera je sinoć izvršena na još četiri prodajna mesta: u Babušnici, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu i u svim nadzorima inspekcije utvrđena je povreda Zakona o zaštiti potrošača, navodi se u izveštajima tržišne inspekcije resornog ministarstva.

Podsećamo, kako smo saznali u Vladi Srbije, svega ima u dovoljnjim količinama i Srbija apsolutnog nema nikakvog problema sa snabdevanjemOglasio se i vlasnik Knez Petrola za naš portal, koji je potvrdio da ne treba da bude brige.

- Nema mesta panici, sve je u redu. Točimo sve vrste naftnih derivata u svim količinama koje se traže. Svega imamo u dovoljnim količinima - rekao je Knežević za naš portal.

Pumpa, sipati točiti gorivo

Foto-ilustracija: Shutterstock

 

U međuvremenu, Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da nema restrikcija u isporuci, te da su država i naftne kompanije obezbedile dovoljno naftnih derivata.

- Objave na društvenim mrežama o restrikcijama i ograničenjima u isporuci naftnih derivata neutemeljene su i neistinite, jer Srbija nema nikakvih problema sa snabdevanjem i isporukom derivata. I država i naftne kompanije su obezbedile dovoljne količine nafte i naftnih derivata i nema, niti će biti, bilo kakvih ograničenja u isporuci - izjavio je Raša Kojčić, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike.

- I država i naftne kompanije su obezbedile dovoljno derivata za potrebe našeg tržišta, a objave na društvenim mrežama o restrikcijama su neutemeljene, jer nema ograničenja u isporuci. Ako je neka kompanija uvela restrikcije i ograničenja, tržišna inspekcija će to proveriti i postupiti u skladu sa zakonom. Nema nikakvih potreba za stvaranjem zaliha, jer u Srbiji nema nikakvih problema sa snabdevanjem i isporukom nafte i naftnih derivata. Svega ima u dovoljnim količinama i nema potrebe da se prave zalihe - rekao je Kojčić.

Dodao je da se derivati prodaju po ograničenim cenama na osnovu Uredba Vlade Srbije o ograničavanju cena naftnih derivata, koja je doneta kako bi se zaštitili potrošači.

Video: Početak izgradnje brze saobraćajnice: Za godinu i po od Beograda do Šapca za 45 minuta

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Srbin

  4. mart 2022 | 09:46

  Kaznjavajte debelo i njih i one koji sire paniku o nestasici

  14
  0

  Podelite komentar

 • Endokin

  4. mart 2022 | 09:57

  Pa što da ne ograniče i treba da ograniče jer će svi da pohrlebda lageruju zaluhe pa će veštački napraviti nestašicu. Kako u svim trgovinskim radnjama gde su neke velike akcije ograničavaju količine po kupcu zbog privatnika i tako i treba. Narod je načisto poludeo, opet su počeli da bez potrebe prave zalihe, evo kod mene recimo rafovi sa brašnom, šećerom i uljem ostali prazni...

  12
  7

  Podelite komentar

 • Miroslav

  4. mart 2022 | 11:10

  Na koju online adresu mozemo prijaviti pumpe koje uvode ogranicenja? Ja danas nisam mogao dobiti nafte koliko mi treba za setvospremiranje. Molim vas za adresu dosta je vise ovih ratnih profitera.

  12
  0

  Podelite komentar