• 1

Strane kompanije sve manje optimistične za ulaganja u Kini

Pandemija virusa i trgovinski rat uticali su na obim investicija

  • 1
Kina SAD konzulat Foto: Tanjug/AP

Strane kompanije u Kini osećaju manje samopouzdanja u pogledu ulaganja u Kinu,navodeći zabrinutost zbog usporavanja ekonomskog rasta i političkih tenzija sa SAD, pokazalo je godišnje istraživanje američke poslovne grupe.

Manje od polovine članova, anketiranih od strane Američke privredne komore u Kini, reklo je da su optimistični da je kineska vlada posvećena otvaranju tržišta za više stranih investicija u naredne tri godine. Više od jedne trećine reklo je da će smanjiti ulaganja u zemlju zbog nesigurnog političkog okruženja.

Mnogi ispitanici u anketi rekli su da su kineska ograničenja putovanja u vezi sa njenom politikom nulte tolerancije prema kovidu-19 - prepreka kada je reč privlačenje i zadržavanje talenata.

Više od tri četvrtine kaže da kvalifikovani kandidati za posao ne mogu da se presele u Kinu, u odnosu na 37 odsto iz prethodne godine. Skoro jedna trećina je izjavila da kandidati nisu voljni da se presele.

Zajedno, kompanije kažu da su tenzije između SAD i Kine i dalje najveća briga, uprkos velikim očekivanjima u prošlogodišnjem istraživanju da će se odnosi poboljšati pod Bajdenovom administracijom.

Nedosledna ili nejasna regulativa u Kini i rastući troškovi rada bili su druge vodeće brige.

- Mislim da se stvarnost na neki način uključila, tako da su bar neke, ako ne i mnoge, akcije Trampove administracije ostale na mestu - rekao je Alan Bibi, predsednik AmCham China. Oni uključuju pokretanje trgovinskog rata i uvođenje niza sankcija kineskim tehnološkim kompanijama.

Strane kompanije u Kini suočile su se sa sve većim nizom izazova kako su se odnosi između Vašingtona i Pekinga pogoršali, a kompanije koje posluju u zemlji našle su se na udaru političkih ličnosti sa obe strane zbog svojih postupaka ili izjava o temama kao što je prinudni rad u lancima snabdevanja. Iako je istraživanje otkrilo rastući pesimizam u vezi sa nekim aspektima poslovnog okruženja u Kini, mnoga preduzeća su prijavila poboljšanja na terenu.

Kineska ekonomija je prošle godine porasla za 8,1% pošto se povukla iz pada pandemije.

Taj rast se odrazio na krajnji rezultat ispitanika: skoro 60% anketiranih kompanija reklo je da je prihod od njihovih operacija u Kini porastao prošle godine, u odnosu na 35% prethodne godine. Skoro 90% je reklo da su profitabilni , u odnosu na 80% prethodne godine. Ekonomisti ne očekuju da će tempo rasta Kine biti održiv.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>