• 2
 ≫ 

Najbrži šah-mat? Fotografija koja najbolje pokazuje odnos snaga u ovom ratu: Treba li naftaši da brinu?

 ≫ 

Putovanje do posla je u ponedeljak ujutru donelo šok zvan "80 dolara za pun rezervoar" u Kaliforniji i Njujorku

  • 2
Tesla, Shell Foto: Shutterstock

Dok traje tenzija oko nafte, uzrokovana rusko-ukrajinskim vojnim sukobom, neki predviđaju procvat e-vozila, sada naročito, tačnije, u njima vide budućnost.

Podsećamo, američki predsednik Džo Bajden je juče saopštio da SAD zabranjuju uvoz ruske nafte, a ta zemlja - kako nije u velikoj meri zavisna od ruskog goriva - može da priušti taj "luksuz". EU još odlaže planove, kao i Britanija.

Ipak, zabrana će nesumnjivo uticati na više cene goriva u zemlji, a čak 71% Amerikanaca nema problem s tim, bar ne u ovom kontekstu. Naime, Blumberg je objavio rezultate ankete koja pokazuje da bi navedeni procenat građana SAD radije pristao na više cene, ako bi to bila posledica zabrane uvoza ruske nafte.

Još preciznije, mnogi američki vozači, pogođeni rekordnim cenama benzina, kažu da bi platili još više ako bi to okončalo rat u Ukrajini. To, ipak, ne znači da su srećni zbog poskupljenja.

Putovanje do posla je u ponedeljak ujutru donelo šok zvan "80 dolara za pun rezervoar" u Kaliforniji i Njujorku, pošto je pretnja sankcijama i ograničenjima ruske nafte oborila rekorde cena koji su postojali skoro 14 godina. Cena po galonu je 7. marta bila 4.173 dolara.

Na iznenađenje svih, Ilon Mask, osnivač Tesle, tvitnuo je pre nekoliko dana da "treba povećati proizvodnju nafte", iako se to kosi sa njegovim biznisom, zasnovanim na e-vozilima.

Možda je tim stavom sam sebi "uskočio u stomak", ali sreća pa ima verne fanove, ili barem zagovornike električnih automobila - uopšte - koji su mu "vetar u leđa". Naime, na Tviteru je osvanula jedna vrlo zanimljiva fotografija, praćena opisom: "Budućnost je nedvosmisleno EV".

Na fotografiji je prikazan punjač za Tesla automobile, uslikan tako da deluje "dominantnije" u odnosu na Šelov znak u pozadini.

Fotografiju je podelio jedan korisnik Tvitera, a onda je usledila lavina komentara, pri čemu su mišljenja podeljena. Da li bi trenutna naftna kriza zaista mogla da utiče na dodatnu popularnost i probojnost e-automobila? Ostaje da se vidi.

"Samo sačekajte dok kapacitet proizvodnje električne energije u SAD ne bude 50% potražnje. To je otprilike ono gde bismo bili danas da su svi automobili električni", jedan je od komentara, a drugi su glasili: "Šta proizvodi struju?".

Inače, div Šel je nedavno uputio izvinjenje i obećao da će prestati da kupuje naftu od Rusa.

Video: Bez većih gužvi na pumpama: Gorivo se normalno prodaje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>