• 1
 ≫ 

Vlada Hrvatske donela hitne mere: Prvo na listi obnavljanje robne rezerve i rezanje PDV

 ≫ 

Vladine mere su, prema rečima hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, "usklađene sa smernicama Evropske komisije"

  • 1
Hrvatska zastavica zastava automobil putovanja Foto: Shutterstock

Hrvatska vlada je na zatvorenom delu sednice donela odluku o obnavljanju strateških robnih rezervi pšenice, kukuruza i ječma, saopšteno je iz vladine službe za odnose s javnošću.

Ta tačka je označena stepenom tajnosti "vrlo tajno" i pojedinosti o tome ne mogu biti objavljene, navedeno je u saopštenju.

Takođe je doneta odluka o vanrednoj nabavci roba strateških robnih zaliha, prenela je Hina.

Vlada Hrvatske danas je takođe usvojila paket hitnih ekonomskih mera vredan gotovo pet milijardi kuna (oko 0,6 milijardi evra) kako bi pomogla građanima i privredi do 1. aprila.

Vladine mere su, prema rečima hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, "usklađene sa smernicama Evropske komisije", prenosi Hina.

U hitnu saborsku proceduru Vlada je uputila izmene Zakona o PDV, kojima se smanjuje stopa poreza na dodatu vrednost sa 25 i 13 na pet odsto i to za dečiju hranu, jestivo ulje i mast, buter i margarin, sveže meso i kobasice, živu i svežu ribu, rakove, povrće, voće, jaja, sadnice i semenje, đubriva i pesticide, hranu za životinje, kao i za ulaznice za koncerte, sportske i kulturne manifestacije.

Iznos subvencije dela cene gasa za domaćinstva i mikro, mala i srednja preduzeća je ukupno oko 1,2 milijarde kuna, a finansiraće se prodajom državnih obveznica na licitacijama u Hrvatskoj.

Vlada Hrvatske je odlučila da na tržište pusti obavezne zalihe nafte i naftnih derivata i to oko 22 hiljade tona dizela, koji će se prodavati po trenutnim tržišnim cenama.

I Makedonija uvodi mere

I makedonska vlada je uvela 26 mera za sprečavanje ekonomske krize i rasta cena, vrednosti 400 miliona evra.

Tim merama, između ostalog, predviđeno je ukidanje PDV-a od pet odsto na hleb, šećer, brašno tipa 400, ulje, dugotrajno mleko, sveže meso, pirinač i jaja, a ostaće zamrznuta i marža na osnovne proizvode izuzev voća i povrća, javili su lokalni mediji.

Srbija bi danas trebalo da saopšti detalje svojih mera, a ove tri će biti usvojene. 

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • KKK

    10. mart 2022 | 07:39

    Sad su se setili da su gladni .U poslednje vreme su se mnogo bavili Srbijom, a sad " kuku-lele" !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>