• 2

Udruženje psihologa: "Amerikance najviše brinu inflacija i Rusi"

Kakva je situacija u svetu danas, u pogledu društveno-ekonomskih pitanja?

  • 2
njujork Foto: Pixabay

Nakon burnih nedelja i radikalnih odluka donetih u poslednjih nekoliko dana, šta se može očekivati na tržištu SAD?

Nova Blumbergova analiza govori da su u fokusu rastuće cene energenata u SAD koje pogađaju sve oblike transporta, potiskujući manje brodske linije zbog već promenljivih cena, kao i kamiondžije koji moraju da se bore sa kašnjenjima i većim troškovima goriva.

Cenovni šok je posebno ozbiljan u Kaliforniji, gde su geografija, porezi i ekološki propisi zajedno održavali cene daleko višim nego u ostatku zemlje. Svetska ekonomija ima "pristojnu" šansu da izbegne potpunu ponovnu stagflaciju u stilu 1970-ih, ali što ovaj period stalnih šokova bude duži - to je veća verovatnoća da će privrede pretrpeti nešto slično tom iskustvu, kaže Moris Obstfeld, bivši glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda.

Troškovi proizvodnje proizvoda za domaćinstvo u Aziji su još veći zbog porasta cena energenata i roba, izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu. Očekuje se da će Evropska centralna banka (ECB) uzeti tajm-aut od "crtanja" puta iz vanrednih stimulativnih mera, jer nastoji da zaštiti privredu kontinenta od posledica rata u Ukrajini dok se suočava sa inflatornim šokom bez presedana.

U pregledu odluke ECB, stručnjaci iz "Bloomberg Economics"-a očekuju da se Upravni savet drži puta koji je prethodno zacrtao - barem za sada.

Kina će, navodi se dalje, udvostručiti trgovinski opseg juana za rublju, na 10% oko fiksne stope, usred znakova smanjene likvidnosti dok se banke povlače od tržišta.

Planovi Argentine da povuku subvencije za energiju, ključni deo sporazuma vrednog 45 milijardi dolara, mogu biti ugroženi rastom cena energije. I konačno, Amerikanci su više pod stresom zbog inflacije i ruske invazije na Ukrajinu nego zbog bilo kog drugog pitanja, otkako je Američko udruženje psihologa pokrenulo svoje istraživanje "Stress in America", 2007. godine.

Video: Mali: U doba najveće ekonomske krize Srbija najbrže napreduje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>